StoryEditor

Lukašenko: Kto má peniaze, má v rukách moc

13.05.2005, 00:00
Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko predstavuje čoraz väčší problém. Nie je totiž iba politikom, ktorého americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová nedávno označila za "posledného skutočného diktátora Európy, na jeho odchod už nadišiel čas", ale i jediným miliardárom Bieloruska.

Navyše miliardárom, ktorého účty sú úplne nekontrolovateľné, pretože na "praní" peňazí, ktoré Lukašenko ukladá na účty v zahraničných bankách, sa podieľa rad bieloruských štátnych firiem. Musia sa na nečestných činnostiach zúčastňovať, lebo slovo diktátora Lukašenka platí v krajine oveľa viac ako zákon.
Pre Rusko, s ktorým minský vládca uzavrel v apríli 1997 dohodu o vytvorení zväzového štátu Rusko-Bielorusko, predstavuje Lukašenko problém svojou nepredvídateľnosťou, nespoľahlivosťou a túžbou po moci. "Pre oslabené Rusko, ktoré čoraz zreteľnejšie vidí faktický rozpad postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov, by vytvorenie spoločného štátu s Bieloruskom predstavovalo značný geopolitický prínos zvlášť v situácii, keď v mnohých postsovietskych krajinách sa uskutočnili Západom inšpirované "farebné" revolúcie. Tie znížili vplyv Moskvy v regióne na historické minimum," povedal českým HN vedúci odboru Bieloruska Ústavu krajín SNŠ profesor Alexander Fadejev.

Jeseň oligarchov
"Problém je však v tom, že Lukašenko je v Bielorusku najmocnejším a najbohatším oligarchom. Jeho obľúbeným výrazom "kto má v rukách peniaze, má v rukách moc" charakterizuje jeho postoj k spojeniu sa s Moskvou najlepšie. Bieloruský diktátor hodlá vyčkávať do roku 2008 v nádeji, že nový vládca Kremľa, ktorý vystrieda Putina, bude prístupnejší jeho úsiliu zachovať si kontrolu nad všetkými finančnými tokmi v krajine," hovorí profesor Fadejev.
Podľa opozičného bieloruského servera baťke.net je v Bielorusku, kde sa priemerné ročné príjmy obyvateľstva pohybujú na hranici 2 000 dolárov, stovka milionárov, ktorých súhrnný kapitál predstavuje vyše 14 miliárd korún, teda viac ako trojnásobok ročného bieloruského štátneho rozpočtu. V tejto skupine "majetných" Bielorusov je jediný miliardár - Lukašenko, ktorého majetok odhadli na 11,4 miliardy dolárov. V západných médiách sa čoraz častejšie objavujú informácie o tom, že množstvo bieloruských štátnych spoločenstiev "perie" Lukašenkove peniaze v európskych bankách.

Šance pre Moskvu
Ak sa Kremeľ bojí toho, že by sa dejiskom budúcej "farebnej" revolúcie mohlo stať práve Bielorusko a jeho priamym terčom Lukašenko, má reálnu šancu prevziať iniciatívu do svojich rúk. "Ak prinúti Moskva Lukašenka na dobrovoľný odchod z politickej scény, môžu zostať jej pozície v Bielorusku zachované," tvrdí server polit.ru. "V súčasnosti by však nebolo pre Bielorusko výhodné, keby sa ekonomicky zameralo výhradne na EÚ. V jej rámci by teraz predstavovala tu najchudobnejšiu perifériu," dodáva opozičný politrik Stanislav Bogdankievič. Pritom je presvedčený, že Lukašenkova diktatúra, prevádzaná únosmi politických odporcov a potláčaním základných slobôd, musí skončiť: "Čím skôr, tým lepšie pre Bielorusko."

01 - Modified: 2003-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najschodnejšia cesta k bývaniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:00