StoryEditor

Ukrajina -- Rusko: Nastal čas na pragmatickú politiku

24.01.2005, 23:00
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko splnil svoj sľub a jeho prvá zahraničná cesta viedla do Moskvy. Svojmu ruskému kolegovi priniesol aj "darček" -- blízku spolupracovníčku Júliu Tymošenkovú, ktorá patrí k najradikálnejším predstaviteľom oranžovej elity vymenoval za úradujúcu premiérku.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko splnil svoj sľub a jeho prvá zahraničná cesta viedla do Moskvy. Svojmu ruskému kolegovi priniesol aj "darček" - blízku spolupracovníčku Júliu Tymošenkovú, ktorá patrí k najradikálnejším predstaviteľom oranžovej elity vymenoval za úradujúcu premiérku. Jeho vzťah s ruskými predstaviteľmi má za sebou ťažké začiatky a nominácia kontroverznej političky, ktorú ruské úrady obviňujú z finančných machinácií, sa dá považovať za hodenú rukavicu. Správa o budúcej šéfke vlády prišla v čase, keď si Juščenko sadal s Putinom za rokovací stôl a je predzvesťou atmosféry, ktorá bude teraz vládnuť v rusko-ukrajinských vzťahoch. Novopečený prezident chce, aby boli "racionálne a výhodné pre obe strany".

Pre Moskvu a Kyjev nastal čas na pragmatickú politiku a krotenie vášní. Juščenko bude musieť presvedčiť východnú Ukrajinu - tých 44,2 percenta voličov, ktorí hlasovali za jeho protivníka Janukovyča, že je prezidentom všetkých Ukrajincov. Príznačný je fakt, že pri svojej inaugurácii sa vzdal oranžového módneho doplnku. Priemyselný východ, ktorý dostával doteraz hojné dotácie sa obáva nástupu novej éry. V Simferopole Ruská občina Krymu a Pokroková socialistická strana Ukrajiny na mnohotisícovom mítingu oznámili začatie kampane za založenie politického bloku Naveky s Ruskom. V rezolúcii žiadali zavedenie dvojitého ukrajinsko-ruského občianstva, povýšenie ruštiny na úroveň druhého štátneho jazyka a uzavretie vojensko-politického zväzku medzi Ukrajinou a Ruskom. Britský denník Financial Times pritom upozornil, že práve z dôvodu rozpoltenosti krajiny zostáva Ukrajina rizikovou krajinou pre investorov. Pre Juščenka bude teda dôležité urobiť ústretové kroky k prorusky naladenému východu, aby zabezpečil stabilitu.

Veľa bude závisieť aj od Moskvy. Ako sa bude správať a či bude v ich vzťahu dominovať politika alebo ekonomika. V minulosti patrilo k obľúbeným ruským praktikám hrať na etnických či politických rozporoch v krajinách. To bol príklad Gruzínska či Moldavska. Tí najpragmatickejší komentátori teraz vyzývajú Kremeľ, aby zamenil geopolitiku za kapitál. "Rozumnejšie by bolo postaviť svoj kurz na požiadavke liberalizovať ukrajinskú legislatívu pre ruský biznis," napísal internetový denník Gazeta.ru. Narážal na privatizáciu koncernu Krivorožstaľ, ktorý získal zať bývalého prezidenta Leonida Kučmu napriek tomu, že ruský Severstaľ ponúkal vyššiu cenu. Moskva si však bude musieť zvyknúť na ekonomicky čoraz nezávislejšiu Ukrajinu. A otázka geopolitiky príde k slovu hneď po tom, ako sa znovu začne hovoriť o jej transatlantických a európskych ambíciách.

01 - Modified: 2002-12-19 21:33:13 - Feat.: 0 - Title: Cena nemusí byť rozhodujúcim kritériom 02 - Modified: 2002-12-19 21:39:09 - Feat.: 0 - Title: V Európe sú asi najvzdelanejší fínski stredoškoláci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:40