Reuters
StoryEditor

Macron odhalil, ako chce reformovať Úniu. Jeho plán však má vážnu trhlinu

26.09.2017, 16:53
Francúzsky prezident chce vo veľkom reformovať. Bez spojenectva s Nemcami to bude ťažké.

Výsledok nemeckých parlamentných volieb je pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona škrtom cez rozpočet. Štvrtýkrát zvolená Angela Merkelová si jeho favorizovaných socialistov k vládnutiu zrejme neprizve, čím sa jeho reformy dostanú do ohrozenia. Nemeckí liberáli, ktorí jeho plány odmietali, sú totiž na ceste do koalície s opätovne zvolenou kancelárkou.

Starostlivo naplánovaný Macronov príhovor pred študentmi parížskej Sorbonny mal priniesť svetlo do jeho ďalších plánov, ktoré boli spočiatku podľa analytikov len vágne. Svoju predstavu o smerovaní Európskej únie predniesol len dva dni po nemeckých voľbách v kritickom čase skladania koalície.

Celý prejav Emmanuela Macrona:


Spolu proti teroristom
„Stojíme pred obrovskou výzvou čeliť globalizácii a musíme si vybrať, čo je pre nás to lepšie. Či sa vyberieme nacionálnou cestou alebo nadnárodnou cestou,“ povedal francúzsky prezident pred študentmi. V príhovore vyzýval na to, aby sa Európa v tejto dobe neštiepila, ale aby sa naučili spoločne komunikovať ako celok.

„Sú tu veľmi naliehavé výzvy a musíme myslieť na našu spoločnú budúcnosť,“ povedal. Okrem spoločnej bezpečnostnej služby by mala podľa francúzskeho prezidenta na starom kontinente fungovať aj spoločná akadémia na boj proti terorizmu. Macron podľa svojich slov chce postaviť na novom základe všetko, čo môže Únii pomôcť existovať ďalej.

Niekdajšou hlavnou témou Macrona však bola reforma Únie a posilnenie európskeho bloku. Tú prisľúbil ešte vo svojich predvolebných sľuboch. Jeho pôvodné snahy o zjednotený rozpočet eurozóny či vytvorenie miesta európskeho ministra financií však môže blokovať ešte stále neisté zloženie Bundestagu.

„Jeho ambície pre novú stratégiu eurozóny sa po voľbách budú dosahovať oveľa zložitejšie,“ vysvetlil pre HN analytik Kit Nicholl zo spoločnosti IHS. Hlavným dôvodom je najmä fakt, že Slobodná demokratická strana na čele s Christianom Lindnerom, s ktorým zrejme Merkelová napokon vytvorí koalíciu, sa už vyslovili proti akejkoľvek integrácii, ktorá by prerozdeľovala peniaze medzi krajiny eurozóny.

Lindner sa len niekoľko hodín po voľbách vyjadril, že bude proti Macronovým plánom ostro vystupovať. Podľa neho znamenajú, že z peňazí od nemeckých daňových poplatníkov sa budú platiť teraz dlhy iných krajín. Práve demokrat Lindner je dôvodom, prečo sa Macron rozhodol so svojím príhovorom poponáhľať. „Je jasné, že svojím príhovorom ich chce ovplyvniť hneď na začiatku a Nemecku pripomenúť, že od neho bude závisieť budúcnosť celej Európy,“ konštatuje Pavol Szalai, analytik EurAktiv.sk.

Môže zaradiť spiatočku
Szalai ďalej pripomína, že v hre nemusí byť len rozpočet ako taký, ale aj dohoda na vzniku akejsi fiškálnej kapacity, ktorá môže plniť podobnú funkciu. V tom prípade však môžeme byť svedkami tvrdých vyjednávaní o výške a forme tohto útvaru zo strany zúčastnených krajín. Avšak podľa analytika existuje aj ďalšia možnosť, a teda ustúpiť plánom s reformami a tlačiť na Nemecko v inej téme, napríklad v obrane.

Okrem toho opätovne zvolená Merkelová v najbližšom čase zrejme uprednostní politiku na domácej úrovni pred tou európskou a Macronovi v jeho plánoch zatiaľ nebude partnerom, akého potrebuje. „Merkelová potrebuje aj tak zvážiť svoj postup pri téme európskej integrácie, aby si zabezpečila dostatočnú podporu od občanov, pretože v opačnom prípade by mohla stúpať podpora euroskeptikom z AfD,“ dodáva Nicholl.

Podľa jeho slov akékoľvek budú Macronove kroky, bez pomoci Nemecka sa nepohne. Nicholl tvrdí, že je momentálne dokonca viac pravdepodobné, že prezident svoje smelé plány na chvíľku odloží.

01 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 02 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 03 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 04 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:18