StoryEditor

Ministerku Shortovú nahradí barónka čiernej pleti

13.05.2003, 00:00
Popredná členka britského kabinetu, ministerka pre medzinárodný rozvoj Clare Shortová, včera splnila svoju ešte marcovú hrozbu a napokon rezignovala. Už bývalú ministerku vo funkcii nahradí barónka Valerie Amosová, štátna tajomníčka britského ministerstva zahraničných vecí pre Afriku. Pôjde o druhého člena súčasného kabinetu čiernej pleti.
Podľa analytikov rýchlosť, s akou premiér Tony Blair obsadil uvoľnené kreslo, naznačuje, že sa pripravoval Shortovú odvolať. Politológovia pochybujú aj o tom, že kedysi významná ministerka mala v kabinete ešte nejaký vplyv.
Shortová patrila k odporcom irackej politiky premiéra Tonyho Blaira a jeho postoj ku kríze v Iraku označila za "veľmi neuvážený".
Podarilo sa jej strhnúť do tábora rebelov aj ďalších členov vlády, ba dokonca aj celá Labouristická strana bola pred vojnou rozdelená v názore na irackú krízu. Koncom februára hlasovala proti politike premiéra Blaira štvrtina labouristických poslancov.
Shortová oznámila svoju rezignáciu v liste adresovanom premiérovi, v ktorom mu okrem iného vyčíta, že nedodržal sľuby o vedúcej úlohe OSN v povojnovej správe Iraku.
Ďalej obvinila Tonyho Blaira, ministra zahraničných vecí Jacka Strawa, že tajne vyjednávali s Američanmi o návrhu rezolúcie o Iraku, podľa ktorej OSN nebude mať v Iraku zásadné slovo.
Odstupujúca ministerka porušila v marci nepísané pravidlo, podľa ktorého členovia kabinetu otvorene nekritizujú vládnu politiku.
Svoju najväčšiu slávu si užila v marci tohto roku, keď rázne vystúpila proti vojne v Iraku a dokonca porušila nepísané pravidlo, že člen kabinetu nemá verejne kritizovať vládnu politiku. Ministerka totiž v programe BBC napadla premiéra a jeho postoj k irackej kríze označila za neuvážený. I keď pohrozila rezignáciou, napokon na svojom mieste zostala počas celej vojny.
Podľa spravodajcov bolo však jej zotrvanie vo vláde prekvapením, zvlášť po tom, ako iný významný člen vládnej strany, Robin Cook, rezignoval z postu lídra parlamentného klubu labouristov na protest proti začiatku vojny.
Päťdesiatsedemročná politička si vyslúžila uznanie za pomoc v Afganistane. Shortová bola považovaná za prominentnú predstaviteľku centristického krídla v Blairovom kabinete a premiér údajne toleroval jej dobré vzťahy s liberálnejšími členmi vládnej strany.
Ministerka však opäť vzbudila rozruch minulý týždeň, keď v parlamente nehlasovala za vládou navrhovanú reformu zdravotníctva.

Barónka Valerie Amosová je prvou ženou čiernej pleti v kabinete premiéra Tonyho Blaira. Práve ona počas irackej krízy presviedčala afrických lídrov cestujúc po Kamerune, Angole či Guinei, aby podporili Amerikou vedenú vojnu v OSN. Práve svojou farbou pleti má barónka Amosová podľa britských analytikov pozitívny vplyv pri kontakte s africkými štátmi, ako napríklad Zimbabwe, ktorého predstavitelia dodnes vo Veľkej Británii vidia postkoloniálnu krajinu. Narodila sa v marci 1954 v Guyane. Vzdelanie získala na univerzitách vo Warwicku a Birminghame. Od roku 1981 pracovala pre guznejskú vládu v Londýne. V roku 1997 získala nededičný titul Barónka Amosová z Brondesbury.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:35