Sebastian KurzReuters
StoryEditor

Rakúske zázračné dieťa by mohlo byť pre Orbána užitočné. Ohlasy médií na voľby

15.10.2017, 22:30
Autor:
TASRTASR
Rakúsko znova pútalo pozornosť celého starého kontinentu.

Prvé reakcie zahraničných tlačovín na výsledky rakúskych parlamentných volieb sprostredkovala dnes večer tlačová agentúra APA.

Podľa rímskeho denníka La Repubblica Rakúsko, ktoré vlani držalo v napätí celú Európu, keď populistická pravica iba tesne neuspela v prezidentských voľbách, opäť upútalo pozornosť celého starého kontinentu.

Pravičiari Heinza-Christiana Stracheho (zo Slobodnej strany Rakúska) chcú vstúpiť do novej vlády, aby sa otočili chrbtom Bruselu a spojili sa s Budapešťou zvýšiac moc Vyšehradskej štvorky, ktorá sa stavia proti spoločnej utečeneckej politike Európskej únie, mieni autor príspevku talianskeho periodika.

Z demokraticko-politického hľadiska je toto vystupňovanie na osobnosti v Rakúsku problematické. Svedčí o túžbe po veľkom uvoľnení, ktorého súčasťou môžu byť aj sympatie pre autoritársky štýl politiky, mieni švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Súčasne dodáva, že by bolo nefér vyčítať to víťazovi volieb Sebastianovi Kurzovi, aj keď neváhal vytĺcť z toho politický kapitál.

Mnohé z Kurzových ideí - efektívnejšia správa, daňové úľavy alebo volanie po väčšom zohľadnení názorov bežných občanov v rozhodovacom procese - sú správne. Zväčša však nie sú nové. Vždy pri tom bol problém s ich implementáciou v praxi. Nádeje vkladané do Kurza sú v každom prípade podobne veľké ako potenciál pre sklamania, mieni NZZ.

Rakúske zázračné dieťa by mohlo byť užitočné pre (maďarského premiéra Viktora) Orbána, píše budapeštiansky denník Blikk vo svojom internetovom vydaní.

Orbán má so súčasným rakúskym kancelárom Christianom Kernom mrazivé vzťahy. Kern tak napríklad navrhol škrtnúť finančné prostriedky Únie pre Maďarsko, ak krajina nebude postupovať v súlade s rozhodnutiami väčšiny ostatných členov EÚ.

Naopak, Sebastian Kurz si ako minister zahraničných vecí dobre rozumel s rezortným maďarským kolegom Péterom Szijjártóom. Navyše sú si postoje Kurza i jeho strany a maďarskej vlády k utečeneckej problematike blízke, konštatoval budapeštiansky denník.

01 - Modified: 2022-10-09 16:01:54 - Feat.: - Title: Van der Bellen podľa odhadov zvíťazil v rakúskych prezidentských voľbách 02 - Modified: 2022-10-09 05:30:00 - Feat.: - Title: Rakúšania volia prezidenta, Van der Bellen sa uchádza o druhé obdobie 03 - Modified: 2021-02-07 07:20:21 - Feat.: - Title: Kancelár Kurz: Ruské i čínske vakcíny by sa mohli vyrábať priamo v Rakúsku 04 - Modified: 2020-07-12 11:47:50 - Feat.: - Title: Rakúsko chce, aby balík na zotavenie ekonomiky pomohol tým najchudobnejším 05 - Modified: 2020-02-15 06:05:13 - Feat.: - Title: Kurz sa neobáva, že by Nemecko nezvládlo svoje predsedníctvo v Únii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:54