Reuters
StoryEditor

Kurdi hovoria o rozsiahlom útoku, hlásia mnoho mŕtvych. Irak udrel na Kirkúk

16.10.2017, 08:28
Autor:
ČTKČTK
Na juh od Kirkúku na seba vzájomne pálilo iracké a kurdské delostrelectvo, oznámili vojenské zdroje z oboch strán.

Iracké sily dnes ráno začali na niekoľkých frontoch rozsiahly útok na severoiracké mesto Kirkúk, ktoré je v rukách kurdských milícií, a dobyli hlavnú kurdskú vojenskú základňu neďaleko mesta, ropné polia severne od mesta a letiska a prevzali tiež kontrolu nad úradom v centre Kirkúku. Boje južne od Kirkúku si vyžiadali mnoho mŕtvych, presný počet obetí nie je známy. S odkazom na kurdských predstaviteľov to uviedla agentúra AP.

Kurdi cez víkend odmietli zrušiť výsledok referenda o nezávislosti, ako požadovala centrálna vláda v Bagdade. Iracká štátna televízia informovala, že iracké jednotky získali kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami okolo Kirkúku, ktoré sú bohaté na ropu.

​Armáda tvrdí, že vojaci majú pod kontrolou cesty a celú infraštruktúru, vrátane rafinérie a ropných polí. Potom čo iracké sily získali kontrolu nad letiskom, premiestnila sa časť vojakov obrnenými vozmi do centra mesta, kde prevzala kontrolu nad hlavným úradom, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov incidentu.

Iračania obsadili základňu K1

Kurdské jednotky uviedli, že na juhu mesta zničili najmenej päť vojenských terénnych vozidiel, ktoré používajú provládne milície. Stalo sa tak podľa nich po "nevyprovokovanom útoku" týchto milícií. Irackým silám sa však následne podarilo získať kontrolu nad vojenskou základňou K1, ktorá leží na severozápad od Kirkúku. Základňu, ktorú v roku 2003 vybudovali Američania, mali od roku 2014 pod kontrolou Kurdi, ktorí ju získali počas chaosu, ktorý vznikol počas ofenzívy proti takzvanému Islamskému štátu (IS).

Základňa K1 sa potom stala jednou z najdôležitejších kurdských vojenských objektov. Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil svojim vojakom, aby v Kirkúku zaistili bezpečnosť v spolupráci s miestnym obyvateľstvom a pešmergami, čo je označenie pre kurdské milície.

"Iba sme podnikli kroky, ktoré sú v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z našej ústavy," povedal Abádí s tým, že Bagdad v Kirkúku hodlá upevniť svoju moc a zaistiť bezpečnosť. Napriek tvrdeniu centrálnej vlády sa však veľa kurdských obyvateľov Kirkúku rozhodlo mesto opustiť. Na dopravnom úseku smerom na sever ku Kurdskej autonómii sa tvorili dlhé kolóny.

Delostrelecká paľba

Na juh od Kirkúku na seba vzájomne pálilo iracké a kurdské delostrelectvo, oznámili agentúre AFP vojenské zdroje z oboch strán. Hovorca kurdských síl brigádny generál Bahzád Ahmad agentúre AP povedal, že provládne sily získali kontrolu nad ropnou rafinériou južne od Kirkúku a nad ďalšími priemyselnými komplexami. Provládne jednotky podľa neho v mestách Túz Chúrmátú a Dakúk zapálili mnoho domov a zabili mnoho ľudí. Počet mŕtvych však neuviedol.

Kurdom sa pri bojoch podľa Ahmada podarilo zničiť dva tanky irackých síl. Pentagon následne vyzval iracké i kurdské sily, aby zabránili ďalšej eskalácii a neohrozovali spoločný boj proti IS. Biely dom však krok Bagdadu označil za "koordinovaný manéver, nie útok".

Postup na Kirkúk začali vládne jednotky v nedeľu okolo polnoci. Mesto i okolie bohaté na ropu mali pod kontrolou pešmergovia, ktorí oblasť kontrolujú od roku 2014, kedy iracká armáda utiekla pred ofenzívou IS v severnom a západnom Iraku.

01 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 02 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-04 05:19:11 - Feat.: - Title: Turecké úrady uznali mandát starostu kandidátovi z prokurdskej strany 04 - Modified: 2024-03-27 15:27:00 - Feat.: - Title: Konflikty medzi Turkami a Kurdmi v Belgicku sa vyostrujú, premiér vyzýva na pokoj 05 - Modified: 2024-03-24 18:05:15 - Feat.: - Title: Islamský štát je v Iraku stále hrozbou, uviedla americká veľvyslankyňa v Bagdade
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:16