Business Insider
StoryEditor

Slovenská zbrojovka je podozrivá, že sa pokúsila obísť úniové embargo a exportovať muníciu

06.10.2021, 17:03
Autor:
ČTKČTK
Zahraničná služba Únie podľa portálu nedávno požiadala Bratislavu, Budapešť a Prahu, aby záležitosť vysvetlili v Rade EÚ.

Tri zbrojárske firmy sídliace v Európskej únii, vrátane slovenskej firmy XXeurope a Českej zbrojovky, sú podozrivé, že sa pokúšali cez Moldavsko prepašovať zbrane a náboje do Bieloruska a Ruska napriek embargu, nariadenému Európskou úniou v rokoch 2011 a 2014, napísal dnes portál EUobserver. Prípad odhalený v Moldavsku môže podľa portálu predstavovať len vrchol ľadovca oveľa väčšieho čierneho trhu so zbraňami.

"Česká firma Česká zbrojovka sa v roku 2020 pokúsila cez Moldavsko vyviezť do Ruska viac než stovku pušiek a pištolí," napísal portál s odvolaním na moldavský dokument, ktorý videl. Dodávka podľa neho zahŕňala ostreľovacie pušky CZ TSR, ktoré môžu byť použité pre športové aj ostreľovacie účely napríklad osobitnými policajnými jednotkami. Maďarská firma De Fango a slovenská XXeuropa sa v rovnakej dobe pokúsili cez Moldavsko vyviezť státisíce nábojov do Bieloruska. Moldavsko zásielku munície z Maďarska minulý týždeň zabavilo.

Prezentácia v PowerPointe

Moldavský styčný dôstojník podľa portálu v júli zdieľal informácie v podobe dvanásťstranovej prezentácie v PowerPointe, vytvorenej moldavskými úradmi, s diplomatom EÚ v Kišiňove, aby na prípad upozornil.

V údajnom pláne, ako obísť úniové sankcie, figuruje tiež moldavská firma Cartus, ruská spoločnosť Alliance a bieloruská spoločnosť Outdoor Team.

"Aké sú dokumenty požadované v úniových krajinách na vývoz (vojenského tovaru, pozn. red.) do krajín, ktoré nie sú členmi EÚ? Je obchádzanie (úniového) embarga cez štáty (ako je Moldavsko), ktoré neratifikovali embargo, trestným činom, alebo so sebou nesie iba peňažnú zodpovednosť?" pýta sa moldavský dokument.

Moldavské ministerstvo zahraničia potvrdilo EUobserveru jeden z uvedených prípadov, keď moldavská vláda zmarila pokus vyviezť náboje do Bieloruska. Strelivo skonfiškovala a justičné orgány začali vyšetrovanie, ktoré viedlo minulý týždeň k niekoľkým domovým prehliadkam. Náboje boli dovezené z Maďarska, ale pôvodne boli vyrobené vo Fínsku a Švajčiarsku, čo podľa portálu rozširuje zoznam možných vinníkov. Ministerstvo ubezpečilo, že Moldavsko je otvorené spolupráci s akýmikoľvek úniovými inštitúciami alebo agentúrami členských štátov pri vyšetrovaní tohto prípadu.

Rezort vývoz zatrhol

Slovensko podľa portálu zaznamenalo podozrivé dianie okolo XXeurope: "Môžeme potvrdiť, že spoločnosť XXeurope v apríli 2020 požiadala o vývoznú licenciu pre náboje s konečným užívateľom v Moldavsku. Po starostlivom posúdení žiadosti sa slovenské ministerstvo zahraničia rozhodlo exportné povolenie neudeliť," oznámilo ministerstvo a dodalo, že Slovensko striktne kontroluje vývoz zbraní.

Tiež české ministerstvo zahraničia oznámilo EUobserveru, že Česko plne uplatňuje zbrojné embargá EÚ či OSN. Obdobné bolo aj vyjadrenie maďarskej diplomacie.

Maďarská zbrojná firma De Fango uviedla, že nedodáva tovar do Ruska a Bieloruska a že všetky dodávky spoločnosti sa uskutočňujú so zvolením kompetentných maďarských úradov a pri dodržiavaní všetkých maďarských zákonov a úniových predpisov.

Slovenská zbrojovka a moldavská firma Cartus na otázky portálu neodpovedali. Firma XXeurope, sídliaca v Žiline, nemá uvedený kontaktný e-mail ani telefón. Bieloruský Outdoor Team neodpovedal. "Nemáme žiadny záujem hovoriť o tejto problematike. Je tu príliš emócií, nepotrebujeme komunikovať," vyhlásil muž, ktorý zdvihol telefón v petrohradskej firme Alliance a ktorý sa nepredstavil.

Žiadosť o vysvetlenie

Zahraničná služba EÚ podľa portálu nedávno požiadala Bratislavu, Budapešť a Prahu, aby záležitosť vysvetlili v Rade EÚ, kde sa schádzajú členské štáty. Ale zdržala sa odpovedi na otázku, či záležitosť vyšetruje. Podľa interných dokumentov, ktoré server videl, bola o informáciu moldavských úradov ohľadom možných prípadov porušenia zbrojného embarga vývozom munície a zbraní z Maďarska, Česka a Slovenska cez Moldavsko do Ruska a Bieloruska informovaná aj Európska komisia a policajná agentúra Europol.

Odhalenie moldavskej schémy podľa EUobserveru nastolilo otázku, či existuje väčší čierny trh s vývozom zbraní z EÚ do "zakázaných" štátov - a aj podľa úniovej diplomacie ukázalo možnú medzeru v pravidlách pre vývoz zbraní cez tretie krajiny. Avšak podľa českého ministerstva zahraničia doterajšie pravidlá fungujú dobre, žiadna medzera v úniovom embargu nie je a prípadný reexport z tretích krajín by predstavoval jasné porušenie úniových predpisov, poznamenal server.

Pripomenul však, že aj skôr sa v Bielorusku objavili zbrane a výbava pre potláčanie nepokojov z EÚ, ako svedčili správy nemeckej televízie ZDF o nemeckých pištoliach bieloruských policajtov či zábleskových granátoch českej výroby, o ktorých informovalo americké stredisko Atlantic Council.

Česká firma Zeveta vlani poprela, že by pri zásahu bieloruskej polície proti demonštrantom mohli byť použité zásahové výbušky, ktoré vyrába.

01 - Modified: 2017-07-25 17:03:30 - Feat.: 0 - Title: Moskvu vyšiel angažmán v Sýrii na miliardy. Ziskmi si to vynahradí, zbrojovky očakávajú žatvu 02 - Modified: 2018-04-10 17:35:29 - Feat.: 0 - Title: Americká zbrojovka prezentovala v Bratislave stíhačky F-16: Sú najúspešnejšie na svete 03 - Modified: 2018-10-04 20:43:39 - Feat.: 0 - Title: Legendárna zbrojovka po rokoch zložila zbrane 04 - Modified: 2019-10-13 21:10:38 - Feat.: 0 - Title: Janečkovi krachovala zbrojovka, tak začal vyrábať motocykle. Jeho značka nakoniec dobyla svet
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:17