MAFRA
StoryEditor

Kalousek nechce jednofarebnú vládu. Jeho výzvu takmer všetci vysmiali

31.10.2017, 13:39
Autor:
TASRTASR
Šéf českej strany TOP 09 chce blokovať proces zostavenia vlády.

Predseda českej opozičnej strany TOP 09 Miroslav Kalousek vytiahol v utorok do boja proti jednofarebnej vláde víťaza nedávnych parlamentných volieb, ktorým sa stalo hnutie ANO Andreja Babiša, píše spravodajský server Novinky.cz.

Kalousek vyzýva na to, aby dolná snemovňa českého parlamentu nebola uznášaniaschopná do chvíle, kým Babiš nepríde s "transparentným" riešením, teda s väčšinovou vládou.

Nechcú jdnofarebnú vládu

Český prezident Miloš Zeman má v utorok popoludní poveriť Babiša rokovaním o zostavení novej vlády. "Ani Babiš, ani Zeman sa netaja preferenciou, že pôjde o menšinovú vládu - jednofarebnú vládu ANO, ktorá môže vládnuť neobmedzene dlho bez dôvery. To je podľa nášho názoru za hranicou zvole," povedal Kalousek.

"Máme teda všetci jedinú možnosť, ako takej menšinovej vláde zabrániť - nezvoliť Vondráčka ani Fialu, teda neustanoviť Snemovňu do chvíle, kým Babiš nevráti poverenie Zemanovi, alebo nepríde s transparentným riešením," naznačil svoj plán Kalousek. 

Vysmiali sa mu

Reakcie na riešenie, ktoré je podľa Kalouska jednoduché - stačí nezvoliť predsedu dolnej komory parlamentu, ktorým by sa mal stať jeden z dvojice Radek Vondráček (ANO) a Petr Fiala (ODS) - boli takmer zhodne negatívne.

"Občania na niečo takého nie sú zvedaví," vyhlásil úradujúci šéf Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), minister vnútra ČR Milan Chovanec.

Odmietli to aj Okamurovci

Za "žonglovanie", ktorým ani nemožno zabrániť väčšine v hlasovaní za kandidáta, označil Kalouskovu iniciatívu predseda ľudovcov z KDU-ČSL, vicepremiér Pavel Bělobrádek. 

Kalouskove predstavy odmietol i predseda Strany priamej demokracie (SPD) Tomio Okamura slovami, že takéto nápady podporovať nebude. "Nemyslím si, že by tu pán Kalousek s podporou piatich percent voličov mal určovať, kto bude zostavovať vládu," formuloval líder SPD.

Prezident podporuje Babiša

Za smiešny označil tento návrh predseda Českej pirátskej strany Ivan Bartoš, ktorý v tejto súvislosti hovoril o "divadle". Aj Občianska demokratická strana (ODS) trvá na zvolení šéfa Poslaneckej snemovne, a to v osobe lídra tejto strany Petra Fialu.

Český prezident Miloš Zeman označil Kalouskovu výzvu za "úbohú". Líder hnutia ANO Andrej Babiš poverený rokovaniami o vytvorení novej vlády hovoril aj pri utorňajšom prijatí hlavou štátu na zámku v Lánoch o nutnosti rýchleho ustanovenia vedenia Snemovne.

01 - Modified: 2021-10-11 14:41:23 - Feat.: - Title: Jeden hovorí o sile priezviska, druhý o náhode. Bratia Okamurovci sa stretnú v novej českej snemovni 02 - Modified: 2021-10-11 11:47:44 - Feat.: - Title: Blíži sa v Európe koniec populistov a nacionalistov? 03 - Modified: 2021-10-11 09:28:28 - Feat.: - Title: Zemanova hospitalizácia skomplikovala zostavenie novej vlády. Babišovi beží čas 04 - Modified: 2021-10-09 18:33:50 - Feat.: - Title: Voľby v Česku online: Koalícia Spolu zvíťazila, tesne za ňou skončilo hnutie ANO 05 - Modified: 2021-10-09 09:51:55 - Feat.: - Title: Voľby v Česku: Obvody hlásia vysokú účasť, už v piatok niekde presahovala 50 percent
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:47