Reuters
StoryEditor

Američania plánujú v Pacifiku obrie manévre. Zúčastnia sa ich tri lietadlové lode

07.11.2017, 08:35
Autor:
ČTKČTK
Cvičenia podobného rozsahu možno označiť za výnimočné.

Spojené štáty v najbližších dňoch usporiadajú v západnom Tichomorí manévre s tromi svojimi lietadlovými loďami. Dnes o tom s odvolaním sa na nemenované amerického činiteľa informovala agentúra Reuters s tým, že plánovaná demonštrácia sily prichádza v čase, keď je prezident USA Donald Trump na návšteve Ázie.

Médiá spoločné cvičenie troch lietadlových lodí na jadrový pohon označujú za výnimočné; naposledy sa obdobné manévre uskutočnili pred desiatimi rokmi pri Guame.

Tlak na Kima

Spomínaní činitelia podľa Reuters nespresnili termín a ani miesto konania námorného cvičenia. Velenie tichomorskej flotily správu odmietlo komentovať, vyjadrenie zatiaľ neposkytol ani Pentagon.

Trump je v súčasnej dobe na návšteve Ázie. Jedna z tém cesty amerického prezidenta je zvýšenie medzinárodného tlaku na KĽDR, aby sa vzdala vývoja jadrových zbraní a balistických striel. Reuters poznamenal, že nemá žiadne informácie o tom, že by Trump počas svojho ázijského turné chcel niektorú z troch lietadlových lodí navštíviť.

Náročné cvičenie

Server Washington Examiner s odvolaním na svoje zdroje špekuloval o možnom cvičení troch lietadlových lodí a ich sprievodných plavidiel na konci októbra.

Vtedy uviedol, že podobné skúšky sú kvôli vyťaženému operačnému nasadeniu lodí, ktoré predstavujú chrbticu americkej globálnej vojenskej moci, náročné na usporiadanie. 

Tri zväzy v Pacifiku

Teraz sa ale v oblasti Tichého oceánu tri americké lietadlové lode nachádzajú, konkrétne ide o zväzy lodí USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt a USS Nimitz.

Spojené štáty v súčasnosti prevádzkujú jedenásť bojaschopných lietadlových lodí. Popri desiatich plavidiel triedy Nimitz, z ktorých najstaršia slúži od roku 1975, je to tiež prvý zástupca novej generácie nosičov lietadiel USS Gerald R. Ford. Toto plavidlo, ktoré dalo meno celej triede, bolo po rokoch prieťahov zaradené do služby tento rok v júli.

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:49