Pixabay
StoryEditor

Nemecko by malo uznať tretie pohlavie. Žiada to ich ústavný súd

08.11.2017, 11:07
Autor:
ČTKČTK
Nemecko sa môže stať prvou európskou krajinou, ktorá by mohla úradne schváliť tretie pohlavie.

Nemecký ústavný súd dnes vyzval, aby zákonodarcovia umožnili zavedenie tretieho pohlavia v úradných dokumentoch. V súčasnosti je v Nemecku možné zaznamenať pri narodení dieťaťa ako pohlavie buď mužské, ženské, alebo kolónku nechať nevyplnenú.

V dnes zverejnenom rozhodnutí ústavní sudcovia požadujú, aby mohli údaj o pohlaví vyplniť aj intersexuálne osoby, ktorých orgány nie sú typicky mužské, ani typicky ženské.

Zákon do konca budúceho roka

Zavedenie takzvaného tretieho pohlavia by malo podľa ústavného súdu umožniť intersexuálním osobám zaniesť svoju pohlavnú identitu do úradných dokumentov "pozitívne" a nie len vynechaním kolónky, ako umožňuje zákon od roku 2013. Vo svojom rozhodnutí sa sudcovia odvolali na ústavou chránené osobnostné práva.

Konkrétne zákon, ktorý by zanesenie tretieho pohlavia do registrov umožňoval, musia podľa ústavného súdu zákonodarcovia schváliť do konca budúceho roka. V kolónkach by sa tak mohlo okrem "mužské" a "ženské" objavovať odteraz treba "inter", "divers" či iné "pozitívne označenie pohlavia".

Prelomové rozhodnutie

Ústavný súd sa prípadom registrácie intersexuálnych osôb zaoberal na základe sťažnosti občana, ktorý úrady požiadal o zmenu záznamu o svojom pohlaví. V úradných dokumentoch bola táto osoba vedená ako dievča, podľa predloženého chromozomatického testu ale nebola ani ženou, ani mužom.

S žalobou, ktorú osoba po zamietavom stanovisku úradov podala, ale neuspela vo všetkých inštanciách vrátane najvyššieho súdu. Rozhodnutie ústavného súdu je tak prelomové.

Podľa odhadov žije v Nemecku okolo 80-tisíc intersexuálnych osôb. Ak parlament tretie pohlavie do konca budúceho roka skutočne schváli, stalo by sa Nemecko v Európe prvou krajinou, ktorá tak urobí. Napríklad francúzsky najvyšší súd tento rok v máji tretie pohlavie uznať odmietol. Existenciu takzvaného tretieho pohlavia uznáva mimo Európy napríklad Austrália, Malajzia, Kanada či Nepál.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:13