StoryEditor

Britský premiér Blair do roka odstúpi

Tony Blair bude premiérom Veľkej Británie už len rok. Blair už dávnejšie vyhlásil, že odstúpi z postu predsedu vlády do nasledujúcich volieb v roku 2010, včera však po prvýkrát určil presnejší termín. Každoročný zjazd jeho Labouristickej strany, ktorý sa koná o dva týždne, bude jeho posledným vo funkcii šéfa strany.

Vzbura proti Blairovi
Popularita Blaira po voľbách v máji minulého roku prudko klesá nielen vo verejnosti, ale aj v jeho vlastnej strane. Kritici mu vyčítajú odklon od sociálnych koreňov strany, málo ráznu reakciu na škandály ministrov jeho vlády a jeho zahraničná politika sa stala terčom posmeškov. Blaira kritici označujú za "pudla" amerického prezidenta Georgea W. Busha a dokonca mu vyčítali aj stratu britskej suverenity, pretože v takmer všetkých otázkach podporuje postoj Spojených štátov. Časť labouristov proti nemu odštartovala revoltu a žiada ho odstúpiť čo najskôr. Jeho nepopulárnosť sa už odrazila aj na preferenciách strany, keď labouristov po takmer desaťročí predbehli konzervatívci.
Presný dátum však Blair určiť odmietol. "Teraz presný termín neprezradím. Urobím to niekedy v budúcnosti a urobím to v záujme krajiny," povedal Blair v televíznom prejave. Blairov krok je snahou zmierniť kritiku vo vlastnej strane. Na protest proti jeho odkladaniu demisie odstúpilo v stredu zo svojich funkcií osem vládnych funkcionárov, čo rozprúdilo diskusiu o jeho odchode ešte viac.

Nástupca je známy
Novým vodcom labouristov sa má stať minister financií Gordon Brown. Blairov dlhoročný priateľ a v poslednom čase aj konkurent premiérov postup podporuje. Už viackrát síce naznačil, že by sa rád stal šéfom labouristov a novým premiérom, výpady proti Blairovi z vlastnej strany však označil za škodlivé. Labouristov diskusie o odchode premiéra zbytočne rozdeľujú.
Spresnenie dátumu Blairovho odchodu by mohlo prísť na zjazde labouristov. Britská tlač predpokladá, že Blair odstúpi v máji 2007, tesne pred miestnymi voľbami alebo po nich. Blairovi spojenci naznačili, že by mohol odstúpiť 31. mája 2007 a nový premiér by sa mal ujať funkcie do konca júla. Májový termín odchodu by bol symbolický, Blair bude v tom čase v úrade desať rokov.

01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:39