zimbabwiansky prezident Robert MugabeTASR
StoryEditor

Nehnuteľnosti po celom svete aj Batmobil. Mugabeho rodina žije v prepychu

25.11.2017, 23:00
Autor:
dttdtt
Prezidentská rodina hromadila majetok, zatiaľ čo zvyšok krajiny živoril.

Odstupujúci zimbabwiansky prezident Robert Mugabe nazhromaždil počas takmer štyroch desiatok rokov v úrade ohromné bohatstvo. On i jeho rodina žili v luxuse, zatiaľ čo kvalita života obyvateľov krajiny postupne klesala. Jeho príbuzní jazdia v drahých autách, na sociálnych sieťach sa chvália novými hodinkami a do školy dochádzajú napríklad na Batmobile.

Robert Mugabe, ktorý viedol Zimbabwe dlhých tridsaťsedem rokov, počas ktorých sa krajina dostala do obrovských ekonomických problémov, v utorok odstúpil. Prezident bol obvinený z rozsiahleho porušovania ľudských práv a potláčania opozičných názorov na svoju politiku. Teraz sa ukázalo, že počas rokov v úrade nazhromaždil pre seba a svoju rodinu enormné množstvo peňazí, a to na úkor obyvateľov regiónu.

Kradli zo štátneho

"Už dlho sme mali podozrenie, že Robert Mugabe, jeho rodina a blízki spolupracovníci zaborili svoje ruky hlboko do štátnej pokladnice, alebo iným spôsobom drancovali prírodné bohatstvo Zimbabwe pre svoj vlastný zisk," uviedol riaditeľ demokratickej skupiny Vanguard Africa Jeffrey Smith pre Time.

Zatiaľ nie je jasné, aké boli presné podmienky Mugabeho dobrovoľnej rezignácie. Agentúra Reuters vo štvrtok uviedla, že armáda súhlasila s tým, že deväťdesiattriročnému prezidentovi udelí plnú imunitu pre neho a jeho manželku. Rovnako mu malo byť dovolené, aby si ponechal časť svojho majetku a v pokoji dožil na území Zimbabwe.

Mugabeho bohatstvo

V roku 2011 server Wikileaks zverejnil správu spísanú pred desiatimi rokmi na americkom veľvyslanectve v Harare, v ktorej stojí, že "úplný rozsah Mugabeho majetku nie je známy, ale údajne prekračuje hodnotu jednej miliardy dolárov, z ktorých je pravdepodobne väčšina investovaná mimo Zimbabwe".

Špekuluje sa o tom, že jeho zahraničný majetok zahŕňa všetko od bankových účtov vo Švajčiarsku, na Normanských ostrovoch a Bahamách až po hrady v Škótsku. Mugabeho rodina tiež nesporne vlastní nehnuteľnosti v Hongkongu za viac ako päť miliónov dolárov. The Guardian oznámil, že Mugabe nakúpil nehnuteľnosti v Malajzii, Singapure alebo Dubaji.

Množstvo nehnuteľností

Podľa servera Wikileaks vlastní Mugabeho rodina v Zimbabwe celkom šesť rezidencií, vrátane viacpodlažného zámku a veľa fariem po celej krajine. Práve nový zámok, ktorý je známy pod menom Modrá strecha, má podľa zimbabwianskej spravodajskej skupiny The Citizen hodnotu viac ako deväť miliónov dolárov.

Vnútri sa nachádza dvadsaťpäť spální, veľký vonkajší bazén, dve jazerá, masívna jedáleň pre viac ako tridsať hostí, veľká spálňa s kráľovskou posteľou a radarový systém za niekoľko miliónov dolárov.

Luxusné autá

The Citizen zostavil zoznam majetku Mugabeho rodiny, ku ktorému patrí napríklad na mieru vyrobený Mercedes, schopný odolať mínam, granátom alebo strelám vypáleným z AK-47. Samozrejmosťou je CD a DVD prehrávač, prístup na internet a protiblokovacie zariadenie.

Ďalšou položkou na zozname je Rolls-Royce Phantom zo špeciálnej edície, v rámci ktorej bolo vyrobených iba osemnásť kusov automobilov.

Šperky a nákupy

Medzi cenné kúsky patrí aj stokarátový prsteň v hodnote milióna a tristo tisíc dolárov, ktorý Mugabe daroval svojej manželke Grace k výročiu. Grace Mugabeová, ktorá je podľa Guardianu v Zimbabwe známa pod menami "prvá nákupkyňa" alebo "Gucci Grace", vraj bežne nechávala na nákupoch v Paríži aj sedemdesiatpäť tisíc dolárov.

Mugabe si navyše potrpí na veľkolepé a pompézne oslavy. Na jeho narodeninovom menu tak pred dvoma rokmi nechýbal slon, byvol, antilopa, impala alebo lev.

Drahé hodinky aj Batmobil

Dom manželov v Harare je údajne mimoriadne opulentný, a to tak, že keď sa tu vydávala ich dcéra, fotografom bolo zakázané robiť snímky zaznamenávajúce nehnuteľnosť. Kým manželia Mugabeoví sa fotografiám svojho bohatstva snažia vyhnúť, ich deti už tak opatrné nie sú.

Fotky zdieľané online, ukazujú, že členovia Mugabeho rodiny, vrátane jeho synov, si žijú na vysokej nohe. Nalievanie šampanského cez nové Rolexky, tenisky z krokodílej kože, cestovanie súkromným lietadlom alebo striebrom vykladaný Rolls-Royce.

Mugabeho syn Robert vzbudil záujem médií potom, čo do školy v Dubaji prišiel v čiernom Batmobile. Jeho najmladší syn Bellarmine potom začiatkom tohto roka zverejnil fotografiu svojich nových hodiniek s nápisom "60 000 dolárov na zápästí, keď váš otec vedie celú krajinu !!!"

01 - Modified: 2024-03-14 14:58:23 - Feat.: - Title: Polícia v Zimbabwe zachránila 251 detí, sekta ich využívala na manuálnu prácu 02 - Modified: 2024-02-07 06:46:00 - Feat.: - Title: Zimbabwianska vláda odobrila zrušenie trestu smrti 03 - Modified: 2024-02-06 15:10:27 - Feat.: - Title: Spojené kráľovstvo: Podvodníci zneužívajú Zimbabwčanov hľadajúcich prácu v zdravotníctve 04 - Modified: 2023-12-12 06:54:00 - Feat.: - Title: Pre sucho a nedostatok vody zahynulo v Zimbabwe už najmenej sto slonov 05 - Modified: 2023-09-04 16:30:41 - Feat.: - Title: Prezident Zimbabwe Mnangagwa zložil prísahu po sporných voľbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:36