Reuters
StoryEditor

Severokórejská raketa môže zasiahnuť USA. Vplyvný senátor hovorí o možnej vojne

28.11.2017, 18:54
Americký minister obrany uviedol, že raketa dosiahla väčšiu výšku, ako akákoľvek predchádzajúca raketa odpálená v KĽDR.

Severná Kórea dnes ráno miestneho času (v utorok večer SEČ) odpálila ďalšiu balistickú raketu. Raketa dosiahla výšku 4500 kilometrov a dopadla do Japonského mora asi 960 kilometrov od miesta odpalu, uviedla juhokórejská armáda. KĽDR neskôr oznámila úspešný test novej medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorej dosah podľa Pchjongjangu pokryje celé územie USA. Na popud Japonska, Južnej Kórey a Spojených štátov dnes večer SEČ kvôli severokórejskému raketovému testu zasadne Bezpečnostná rada OSN.

Americký minister obrany James Mattis uviedol, že raketa dosiahla vo svojom lete väčšiu výšku, ako akákoľvek predchádzajúca raketa odpálená v KĽDR. Z testu vyplýva, že ak by raketa bola vystrelená pod menším uhlom, mohla by mať akčný rádius 13-tisíc kilometrov. "Takáto raketa by mala dostatočný akčný rádius, aby zasiahla Washington a ktorékoľvek iné miesto na americkej pevnine," uviedol americký vedec David Wright.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jurajom Krúpom o severokórejskej kríze zo začiatku októbra tohto roka:

​Analytici pripomínajú, že otáznikom je, akú niesla raketa hlavicu. Ak to bola len ľahká atrapa, skutočná bojová hlavica by dolet strely znížila.

Severokórejská strana neskôr prostredníctvom štátnej televízie oznámila úspešný test novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-15, ktorá pokryje celé územie USA. Severná Kórea ďalej uviedla, že dosiahla "historický" cieľ - stala sa jadrovým štátom, informovala agentúra AFP.

"Trump je pripravený zničiť režim, aby ochránil Ameriku"

V rozhovore so spravodajskou televíziou CNN vyhlásil vplyvný americký republikánsky senátor Lindsey Graham, že kríza na Kórejskom polostrove hrozí, že prerastie do vojny, ak sa situácia v regióne nezmení. Dodal, že ak Spojené štáty budú nútené do boja ísť, potom tak urobia.

"Ak budeme musieť ísť do vojny, aby sme toto zastavili, tak pôjdeme," povedal Graham. Uviedol, že vojna síce nie je tým najlepším riešením, ale USA nepripustia, aby severokórejský vodca Kim Čong-un mohol udrieť na americkú pevninu.

Trump je podľa Grahama pripravený urobiť čokoľvek, aby Spojené štáty ochránil. "Ja nechcem vojnu, ani on nechce vojnu," povedal senátor. Dodal však, že Spojené štáty sa nenechajú Severnou Kóreou nijako ohrozovať.

"Je pripravený, ak to bude potrebné, zničiť (severokórejský) režim, aby ochránil Ameriku. Dúfam, že režim rozumie tomu, že ak si prezident Trump bude musieť vybrať medzi americkou vlasťou a zničením severokórejskej diktatúry, tak zničí režim (v KĽDR). Verím, že tomu rozumie aj Čína," vyhlásil senátor.

Čína patrí popri Rusku k hlavným spojencom KĽDR a hoci severokórejské raketové aj jadrové skúšky kritizuje, vojenské riešenie krízy odmieta.

Južná Kórea reagovala demonštráciou sily

CNN oznámila, že od zvolenia prezidenta Donalda Trumpa Severokórejčania vykonali 23 raketových skúšok. Upozornila tiež na nezvyčajný čas odpálenia poslednej strely - o 03:17 miestneho času (19:17 SEČ). Skoré načasovanie agentúra AP pripisuje tomu, že Pchjongjang chcel zvýšiť efekt prekvapenia.

​Japonsko sa proti ďalšiemu severokórejskému raketovému testu ostro ohradilo. Japonský premiér Šinzó Abe zvolal mimoriadne zasadanie vlády a neskôr sa telefonicky spojil s Trumpom. Japonská vláda o odpálení rakety vedela ihneď, predpokladala tiež, že dopadne do japonskej výlučnej ekonomickej zóny, uviedla CNN. Táto zóna sa rozprestiera do 370 kilometrov od pobrežia daného štátu.

Japonský minister obrany Icunori Onodera uviedol, že raketa dopadla do mora približne 250 kilometrov západne od severnej časti japonského ostrova Honšú.

Južná Kórea reagovala okamžitou demonštráciou sily: Vypálila tri rakety. "Naša armáda, námorníctvo a letectvo spoločne vypálili tri strely, ktoré zasiahli v podobný čas rovnaký cieľ. To dokazuje našu schopnosť zasiahnuť v Severnej Kórei miesto, kde sa provokácia stala," uviedol juhokórejský prezidentský palác s tým, že strely vypálené na cieľ v raketovej strelnici boli typu zem-zem a vzduch-zem, tretia bola vypustená z lode. Velenie juhokórejských síl upresnilo, že zámerom skúšky bol nácvik presnosti raketového úderu.

Trump: Postaráme sa o to

​Juhokórejský prezident Mun Če-in zvolal schôdzku bezpečnostného výboru a tiež sa telefonicky spojil s Trumpom. Štátnici severokórejskú raketovú skúšku označili za hrozbu "celému svetu", informoval Biely dom.

"Táto raketová skúška je ďalšou znepokojivou provokáciou a vážnym ohrozením medzinárodnej bezpečnosti," uviedla hovorkyňa šéfky diplomacie Európskej únie. Severokórejský test odsúdila aj Severoatlantická aliancia.

Skúška balistickej rakety KĽDR nič nezmenila na prístupe Spojených štátov k severokórejskému problému, uviedol Donald Trump. "Postaráme sa o to," dodal bez ďalšieho. Americký minister zahraničia Rex Tillerson povedal, že "diplomatické možnosti ... zostávajú v hre". Vyzval medzinárodné spoločenstvo k ďalším opatreniam voči KĽDR nad rámec sankcií Bezpečnostnej rady OSN, konkrétne k zákazu námornej dopravy tovaru do Severnej Kórey aj z nej.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-11 10:36:26 - Feat.: - Title: Ruská nosná raketa Angara-A5 na tretí pokus odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj 03 - Modified: 2024-04-06 18:36:34 - Feat.: - Title: Ukrajinská obrana môže zlyhať. Ak budú ruské útoky pokračovať, mohli by jej dôjsť rakety, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:00