Reuters
StoryEditor

Trump urobil to, čoho sa obávala väčšina sveta: Uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

06.12.2017, 18:25
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Trump zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického veľvyslanectva

Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Oznámila to spravodajská televízia Sky News.

"Dospel som k záveru, že je čas uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela," vyhlásil republikánsky prezident.

Trump zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema.

"Tento proces sa začne okamžite," povedal Trump. Riešenie v podobe existencie dvoch štátov, ktoré by ukončilo konflikt na Blízkom východe, podporí, ak si to obe strany budú želať.

Nasledovala vlna nevôle

Dnešné Trumpovo uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela kritizovalo okrem iného Turecko, Francúzsko, Egypt, Irán, Jordánsko či generálny tajomník OSN a tiež Európska únia. Najostrejšie reagovalo radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré vyzvalo arabské a moslimské krajiny na bojkot Spojených štátov.

"Toto rozhodnutie otvorilo brány pekla pre americké záujmy v regióne," komentoval Trumpovovo vyhlásenie Ismáíl Radvan z hnutia Hamas. Novinárom tiež povedal, že vyzýva arabské a islamské štáty, aby "prerušili ekonomické a politické styky s americkými ambasádami a aby vyhostili amerických veľvyslancov". Hamas už skôr označil Trumpovovo oznámenia za agresiu.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Trumpa, že nerešpektuje záujmy Palestínčanov. Tí už vraj budú vedieť, "ako správne reagovať". Podľa Haníju však Trumpov krok nič nezmení na "historických a zemepisných faktoch".

Trumpa kritizoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého ide o jednostranné a poľutovaniahodné rozhodnutie, ktoré porušuje medzinárodné právo a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. To isté si myslí turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu, podľa ktorého Trump tiež porušil medzinárodné právo.

Medzinárodné právo svojím rozhodnutím uznať Jeruzalem a presunúť do neho americkú ambasádu porušil Trump i podľa Jordánska, uviedol hovorca tamojšej vlády.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyhlásil, že takéto jednostranné rozhodnutie ohrozí mierový proces v Izraeli. Zopakoval, že izraelsko-palestínsky konflikt nemá iné riešenie, než vytvorenie dvoch štátov.

Vážne obavy z ohrozenia mierového procesu kvôli Trumpovmu vyhláseniu vyjadrila dnes aj Európska únia. Šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová zopakovala, že pozícia EÚ je nemenná a že Únia a členské štáty EÚ nebudú presúvať svoje diplomatické zastúpenia do Jeruzalema. Status tohto mesta sa musí podľa Mogheriniovej vyriešiť rokovaním medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi a Jeruzalem má byť hlavným mestom oboch štátov. Mogheriniová vo vyhlásení zároveň vyzvala obe strany k pokoju.

Izrael obsadil východný Jeruzalem v roku 1967

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch.

Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

01 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 02 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 03 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 04 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:02