StoryEditor

Česko má novú dočasnú vládu

Česká republika má tri mesiace po voľbách novú vládu. Je však isté, že nový kabinet na čele s predsedom víťazných občianskych demokratov Mirkom Topolánkom, nebude vládnuť celé volebné obdobie

Česká republika má tri mesiace po voľbách novú vládu. Je však isté, že nový kabinet na čele s predsedom víťazných občianskych demokratov Mirkom Topolánkom, nebude vládnuť celé volebné obdobie. Jedným z cieľov vlády je doviesť krajinu k predčasným voľbám. Do 30 dní musí navyše požiadať o dôveru českú Poslaneckú snemovňu, v ktorej nová vláda nemá väčšinu. Nejasnosti v českej ústave by jej napriek tomu mohli umožniť vládnuť niekoľko mesiacov.

Nejasná ústava
Vláda Mirka Topolánka, v ktorej je deväť členov ODS a šesť nestraníkov, sa v parlamente môže spoliehať v ideálnom prípade na podporu presnej polovice z dvesto poslancov. Ani menšie stredo-pravé strany, ľudovci a zelení zatiaľ vláde nesľúbili podporu, chcú si počkať na jej program. Aj s ich podporou má však Topolánek len sto hlasov a sociálni demokrati ani komunisti ho podporiť nechcú za žiadnych okolností.
Nádejou na dlhšie vládnutie ako len jeden mesiac je pre novú vládu zrejme česká ústava. Po neúspešnom hlasovaní o dôvere síce musí vláda podať demisiu, v úrade však zostáva až do vymenovania nového kabinetu. Ten musí vymenovať prezident, ale ústava mu nepredpisuje, ako rýchlo to musí urobiť. Teoreticky je teda možné, že vďaka nečinnosti prezidenta Václava Klausa, zároveň čestného predsedu ODS, by mohla dosluhovať aj niekoľko mesiacov.

Vláda na pár mesiacov
Plán vlády občianskych demokratov siaha len po jar budúceho roku. Vtedy chce uskutočniť predčasné voľby, ktoré by mali vyviesť krajinu z politickej krízy. Za hlavné ciele vláda považuje schválenie rozpočtu na rok 2007, úspešné čerpanie peňazí z eurofondov a prípravu krajiny na predsedníctvo v Európskej únii. Topolánek svoju vládu napriek tradičnému euroskepticizmu ODS označil za európsku a odbornú. Jej členovia sa podľa Topolánka na výkon najvyšších funkcií dlhodobo pripravovali.
Ako dlho ich budú vykonávať, závisí asi najviac od prezidenta Klausa. Ak pri hlasovaní o dôvere 4. októbra Topolánek podľa očakávania prehrá, musí práve Klaus vymenovať nového premiéra, ktorý zostaví novú vládu. Kedy to urobí a koho si vyberie, je len na ňom. ODS sa teraz ostatné strany snaží presvedčiť, aby jej kabinet podporili, pretože ďalší pokus o vytvorenie vlády by len natiahol politický pat. Ak by dostal šancu vytvoriť vládu niekto ďalší, nová vláda by nevydržala pri moci ani plánovaných šesť mesiacov.

01 - Modified: 2003-04-02 10:07:27 - Feat.: 0 - Title: Reklama a sledovanosť verejnoprávnej STV 02 - Modified: 2003-04-02 10:17:38 - Feat.: 0 - Title: Koncepcia daňovej reformy v rokoch 2004 -- 2006 03 - Modified: 2003-04-02 11:10:24 - Feat.: 0 - Title: V zozname vyše dvetisíc produktov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:46