TASR/AP
StoryEditor

Biden vdychuje život Trumpovej imigračnej politike. USA chystajú návrat programu "zostaňte v Mexiku"

15.10.2021, 11:45
Autor:
ČTKČTK
Americko-mexickú hranicu tento rok nelegálnym spôsobom prekročilo najviac ľudí za posledných 20 rokov.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo štvrtok ohlásila, že plánuje opäť uviesť do praxe kontroverzné imigračné opatrenie zavedené predchádzajúcou vládou, ktoré nútilo žiadateľa o azyl čakať na súdne konanie v Mexiku.

Informujú o tom svetové spravodajské agentúry. Program známy ako "zostaňte v Mexiku" Biden ihneď po nástupe do funkcie zastavil a ministerstvo vnútornej bezpečnosti neskôr jeho rozhodnutie potvrdilo, federálny súd ale v auguste označil postup za neopodstatnený a nariadil opatrenia kritizované obhajcami práv migrantov obnoviť.

Vláda sa teraz snaží súdny príkaz naplniť, zároveň ale nevzdáva snahu skoncovať s iniciatívou z éry exprezidenta Donalda Trumpa, ktorej oficiálny názov znie Migrant Protection Protocols.

Sudca Matthew Kacsmaryk vo svojom augustovom rozhodnutí vláde nezakázal nový pokus o zrušenie opatrení a podľa agentúry AP teraz činitelia avizovali nový plán, u ktorého dúfajú, že ustojí prípadné súdne preskúmanie.

Chaos na hraniciach

Možné obnovenie iniciatívy, hoci by išlo o krátkodobú záležitosť, by prispelo k chaotickému mixu amerických opatrení v súvislosti s hranicou s Mexikom, napísala agentúra Reuters.

Pripomína pokračujúce uplatňovanie minuloročnej pandemickej vyhlášky, ktorá údajne od marca 2020 poslúžila k rýchlemu vykázaniu viac ako 1,1 milióna migrantov z územia USA.

Americko-mexickú hranicu tento rok nelegálnym spôsobom prekročili státisíce ľudí a počty prichádzajúcich sa v posledných mesiacoch dostali na najvyššie hodnoty za posledných 20 rokov.

Bidenovu administratívu to stavia do zložitej pozície v nadväznosti na volebnú kampaň, v ktorej sa súčasný prezident jasne vymedzoval voči tvrdej imigračnej politike vtedajšej hlavy štátu.

Politiku "zostaňte v Mexiku" zaviedla Trumpova administratíva na začiatku roka 2019 ako opatrenie, ktoré malo zabrániť prepúšťaniu žiadateľov o azyl na americkom území.

Na základe protokolu bolo do Mexika vrátených vyše 60-tisíc utečencov a v mesiacoch po zavedení opatrení výrazne klesol počet nelegálnych prechodov cez južnú hranicu USA.

Je potrebný súhlas Mexika

Krok ale odsudzovali obhajcovia práv migrantov, pretože ľudia čakajúci v Mexiku na spracovanie svojich žiadostí boli vystavení násiliu a mali problém dostať sa k právnikom alebo informáciám o svojich prípadoch.

Súčasná administratíva uvádza, že protokol nemôže obnoviť bez súhlasu Mexika, čo uznal aj sudca Kacsmaryk. V roku 2019 mexická vláda pristúpila na Trumpov plán pod hrozbou navýšenia ciel.

Teraz obe strany uvádzajú, že podmienky opätovného spustenia kontroverznej politiky sú predmetom vyjednávania, píše Reuters.

Mexiko pritom požaduje, aby spracovávanie žiadostí o azyl netrvalo dlhšie ako šesť mesiacov, ďalej potom lepšie informovanie žiadateľov o procesoch alebo výnimkách pre zraniteľné skupiny.

Prípravné kroky zo strany Washingtonu podľa štvrtkových vyjadrení zahŕňajú budovanie dočasných súdnych siení v blízkosti mexickej hranice a navyšovanie kapacity imigračného systému, ktorý je aktuálne zahltený 1,4 miliónom prípadov.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti vo vyhlásení uisťovalo, že je naďalej odhodlané "budovať bezpečný, usporiadaný a humánne imigračný systém" sľubovaný v predvolebnej kampani.

01 - Modified: 2021-09-22 09:13:22 - Feat.: 0 - Title: Scéna ako z Divokého západu. Na hraniciach USA odháňajú migrantov bičom 02 - Modified: 2021-07-01 05:27:35 - Feat.: 0 - Title: Trump na hraniciach s Mexikom kritizoval zhoršenie imigračnej krízy 03 - Modified: 2019-08-04 10:45:11 - Feat.: 0 - Title: Polícia v Texase naznačila, že streľba pri hranici s Mexikom mohla byť rasovo motivovaná
01 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:41