StoryEditor

Bez osláv, len trpké spomienky

21.11.2006, 23:00
Pred dvoma rokmi sa na hlavnom námestí v Kyjeve začali masové protesty Ukrajincov proti podvodom vo voľbách prezidenta. Po sedemnástich dňoch v mraze a nečase sa zhromaždenie dočkalo víťazstva revolúcie.

Pred dvoma rokmi sa na hlavnom námestí v Kyjeve začali masové protesty Ukrajincov proti podvodom vo voľbách prezidenta. Po sedemnástich dňoch zhromaždení v mraze a nečase sa stúpenci vtedajšieho lídra opozície Viktora Juščenka dočkali víťazstva oranžovej revolúcie za cenu kompromisov. Nebývalé ľudové povstanie, ktoré však rozdelilo krajinu na dve polovice, zbavilo Ukrajincov nielen strachu z moci a ľahostajnosti, ale vlialo do nich aj ducha slobody a perspektív do budúcna.
Dvaja Viktorovia
Dnes je už všetko úplne inak, krajine vládnu dvaja Viktorovia - oslabený prezident Jučšenko a posilnený premiér Janukovyč. A sklamaní ľudia sa nezbavili pocitu, že ich ktosi opäť raz využil na vlastné ciele. "Prešli dva roky. Majdan (domáci tak volajú kyjevské Námestie nezávislosti) takmer nič nezmenil v živote krajiny. Ľudia sú nespokojní so životom, rozčarovali sa aj v prezidentovi," povedal nám zástupca spoločenskej organizácie Občianska rada Ukrajiny Oleh Olejničenko.
V improvizovanom veľkom stane, znázorňujúcom sídla prezidenta, vlády i parlamentu na Majdane, pod vysokým obeliskom zdôvodňoval ich akciu nespokojnosti so stavom v krajine po revolúcii. ,,Naša akcia je imitáciou orgánov moci, ukazujeme, že neriešia konkrétne problémy ľudí. Tí čakajú zmeny k lepšiemu už dlho. Sú veľmi trpezliví, raz sa to však môže skončiť," dodáva Oleh, profesiou tiež novinár. Pred dvoma rokmi, keď sa začala revolúcia, bol práve v Rusku. "Sledoval som udalosti na Ukrajine. Veľmi sa mi to páčilo. Potom som pochopil, že išlo o ďalšie zneužitie ľudí," zaspomínal sklamane. Pozitívne bolo podľa neho najmä to, že ľudia začali veriť, že môžu protestovať, prestať sa obávať moci.
Ukrajina dnes
Ukrajincov dnes trápi najmä vysoký rast cien a problémy, ako prežiť. Kyjevčania, ktorí sú na tom značne lepšie ako v regiónoch, s obavami čakajú na avizované drastické zvyšovanie poplatkov za komunálne služby. Hoci v nový Majdan iba málokto verí, zhoršenie životných podmienok by neskôr mohlo vyhnať obyvateľov opäť do ulíc. Potom to však už bude všeobecný hnev proti vládnucim. Ivan Kravčuk má už dôchodkový vek, no ešte stále musí pracovať, podobne ako mnohí iní dôchodcovia, ak chce ako-tak vyžiť. "Aj ja som sklamaný, tak ako väčšina, z toho, čo sa stalo po revolúcii. Cítim sa oklamaný prezidentom i Našou Ukrajinou," uviedol. "Verím už len bývalej premiérke Juliji Tymošenkovej, dúfam, že sa raz vráti na čelo vlády a napraví to, čo predtým nemohla," dodal stojac pri plagáte s názvom: Iba Julija nezradila. Podobne sa vyslovili i zástupcovia mládeže - Ihor Hrišenčuk a Ivana Steľmachová. Aj oni držia palce Tymošenkovej, napokon ako väčšina Kyjevčanov.

01 - Modified: 2003-04-14 08:28:17 - Feat.: 0 - Title: Maximálne vyťažené výrobné kapacity
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:07