StoryEditor

Z Libanonu sa pre Američanov môže stať druhý Irak

Američania najprv do Libanonu nechceli poslať vojakov, názor ale zmenili. Na juh Libanonu by mohli poslať až 15-tisíc vojakov. Obávajú sa ale, že sa stretnú s podobným odporom ako v Iraku.

Spojené štáty zvažujú vyslanie vojakov do Libanonu. Napriek počiatočným správam, že do vojnou zmietaného Libanonu nepôjdu, by sa americká armáda mohla podieľať na mierovej misii v južnom Libanone veľkým počtom vojakov. Američania sa však boja, aby sa misia v Libanone neskončila ako demokratizácia Iraku.
Do Libanonu by podľa posledných správ mohlo ísť okolo 15-tisíc amerických vojakov. "Máme evidentne záujem takúto možnosť zvážiť," vyhlásil hovorca Bieleho domu Tony Snow. Do pozadia sa tak dostávajú obavy, že vyslanie amerických jednotiek nie je kvôli ich masívnej prítomnosti v Iraku či Afganistane vhodné. Americká skúsenosť z Iraku je pritom varovaním. "Riskujeme, že sa situácia na Blízkom východe vyhrotí a Libanon sa stane druhým Irakom. Vojaci medzinárodných jednotiek budú musieť čeliť značnému riziku," vyhlásil minulý týždeň taliansky minister zahraničia Massimo D´Alema.
Rýchle nasadenie amerických vojakov by však mohli prelomiť diplomatický pat, do ktorého dospeli rokovania o rezolúcii Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. Bývalý poradca amerického ministerstva obrany Philip Coyle vidí spojitosť medzi americkým bombardovaním Iraku a izraelskými útokmi na juhu Libanonu a hlavné mesto Bejrút. "Bombovými útokmi Izrael libanonských občanov na svoju stranu nedostane, rovnako sa to stalo v našom prípade v Iraku," vyhlásil Coyle. Američania a Francúzi, ktorí by podľa doterajších informácií mali tvoriť najväčšiu časť medzinárodných jednotiek, už majú s Libanonom veľmi zlú skúsenosť. Keď tam pred 23 rokmi pôsobili v mierových jednotkách, čelili samovražedným útokom. Pri jednom z nich zahynulo vyše 250 Američanov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 03:51