StoryEditor

Časti Európy sa opäť ocitli pod vodou

25.08.2005, 00:00
Rozsiahle záplavy na západe Rakúska si v Tirolsku a Vorarlbersku vyžiadali tri obete. Celková situácia sa však upokojila, prestalo pršať a vodné toky kulminovali, respektíve pomaly klesajú. V Tirolsku pomaly klesala hladina najväčšej rieky Inn.

Rozsiahle záplavy na západe Rakúska si v Tirolsku a Vorarlbersku vyžiadali tri obete. Celková situácia sa však upokojila, prestalo pršať a vodné toky kulminovali, respektíve pomaly klesajú. V Tirolsku pomaly klesala hladina najväčšej rieky Inn. Inntalskú diaľnica v regióne Unterland sa v priebehu dňa podarilo opäť sprejazdniť. Do horského údolia Paznauntal zriadili úrady na zásobovanie a evakuáciu turistov letecký most, pretože riečka Trisanna strhla takmer všetky mosty. Opraviť treba aj prerušené telefónne vedenie.
Zatiaľ čo povodňová situácia v Tirolsku a Vorarlbersku sa pomaly uvoľňuje, záplavová vlna postupuje Dunajom Horným a Dolným Rakúskom. V Hornom Rakúsku dosiahli kritické hranice rieky Inn a Dunaj, ktoré transportujú záplavovú vodu zo západného Rakúska a Bavorska.

Ohrozené Nemecko a Švajčiarsko
Nemecku hrozili ďalšie záplavy v okolí riek Dunaj, Inn a Isar, no aj tam sa situácia postupne mala uvoľniť. Vo viacerých regiónoch Nemecka však vyhlásili výnimočný stav. Najsilnejšie zrážky za posledné roky spôsobili v utorok povodne v severnom Bavorsku, kde je mesto Garmisch-Partenkirchen odrezané od sveta. V bavorskom meste na Dunaji Neu-Ulm museli evakuovať nemocnicu a domov pre dôchodcov. V pohotovosti pred záplavami sú aj v obyvatelia miest Passau, Regensburg, Günzburg a Dillingen. Podľa vyjadrení polície sú nasadené tisícky dobrovoľníkov, ktorí kladením vriec s pieskom zabezpečujú ohrozené oblasti.
Dramatická situácia v oblastiach stredného Švajčiarska sa postupne stabilizuje, úrady nezaznamenali žiadne ďalšie hlásenia o škodách. Obnovila sa aj železničná doprava, ktorú vyčíňanie počasia na jednotlivých miestach ochromilo. Situácia ostáva naďalej vážna v oblasti kantónu Bern. V jednotlivých častiach švajčiarskej metropoly je stále prerušená dodávka elektrického prúdu. Vo Švajčiarsku si živel vyžiadal niekoľko obetí.

Zrážky v Poľsku, Česku a Maďarsku
Pretrvávajúce zrážky spôsobili aj na juhozápade Poľskej republiky kritickú situáciu na vodných tokoch. Mnohé z nich medzičasom vystúpili z korýt, napríklad v okolí Cieszyna, informovala rozhlasová stanica RMF. Podľa rovnakého zdroja poľskí hasiči v spomínanej oblasti nestačili reagovať na všetky volania o pomoc, a tak im neodkladne poskytli pomoc kolegovia zo susedných regiónov Českej republiky. Aj v Českej republike stúpali niektoré toky v dôsledku dlhotrvajúceho dažďa. Niektoré obce začalo zaplavovať.
Mimoriadne intenzívne zrážky uplynulých dní majú na svedomí, že v Maďarsku platí v súčasnosti tretí stupeň povodňovej pohotovosti na úsekoch riečnych tokov Dunaj, Lajta, Rába a Mura. Takmer 25 000 hektárov územia vrátane viac ako 15 000 hektárov ornej pôdy sa nachádza pod vodou, informovali včera oficiálne zdroje. Dramatická bola v posledných 24 hodinách situácia v župe Csongrád, kde hasiči iba v Tápé, predmestí Segedína, zasahovali viac ako 500-krát pri odstraňovaní alebo zmierňovaní následkov prírodnej katastrofy.

Dráma v Rumunsku
V Rumunsku zostáva situácia v jednotlivých regiónoch na severe a v stredných oblastiach krajiny naďalej kritická. Od poslednej vlny záplav po utorňajších silných dažďoch je nezvestných ďalších desať ľudí. Vyčíňanie počasia si v Rumunsku vyžiadalo už 18 obetí.

01 - Modified: 2003-01-20 23:38:24 - Feat.: 0 - Title: Utesňovanie škár v štátnych financiách 02 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SOPK 6 Verejné obstarávanie 03 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SOPK 5 Úvaha o slovenskom strojárstve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:58