StoryEditor

Gross: U Klausa pečú dobré husi

16.12.2004, 23:00

Pán premiér, vysvetlili ste si už s prezidentom Václavom Klausom, ako je to s odpočúvaním telefonických rozhovorov? Varoval predsa pred ich zneužívaním.
-- Hovorili sme s pánom prezidentom asi pred štrnástimi dňami na obede. Mimochodom, zistil som, že na Hrade pripravujú dobré husi s knedľami a kapustou. Tam sme sa na túto tému vôbec nebavili. Pri mnohých z tých vecí, o ktorých sa viedli v uplynulých mesiacoch diskusie, sa ukazuje, že boli súčasťou vypätej predvolebnej atmosféry. Bohužiaľ, niekedy boli až prehnané a mohli uškodiť tomu, čo musí fungovať v každom normálnom štáte.

Aj prezident podľahol tejto atmosfére?
-- Musíte sa spýtať jeho, ja sa už k tomu nebudem vracať. Ale s pánom prezidentom sa uvidíme 3. januára na obede s manželkami. Uvidíme, či sa k téme vrátime.

Dal vám prezident v lete nejaké elementárne zadanie, ako vládnuť? Naznačuje počas schôdzok nad husami, ako si predstavuje niektoré veci?
-- Rozhodne náš vzťah nefunguje tak, že by hovoril, čo by vláda mala alebo nemala robiť. Do toho by som si nedal hovoriť. Na druhej strane je dobré, ak vrcholní ústavní činitelia zladia postup.

Vybavíte si v pamäti nejakú radu či konzultáciu, ktorá mierila týmto smerom?
-- Niektorí ľudia v oznamovacích prostriedkoch sa snažia budovať predstavu, že premiér chodí k prezidentovi "na koberec". Ale my nie sme vo Francúzsku, kde je rola prezidenta taká významná, že môže priamo zasahovať do rozhodovania exekutívy. Na druhej strane ma názor prezidenta zaujíma, ale netvrdím, že som sa vždy jeho názorom riadil.

Viete vopred, s čím mieni prezident vystúpiť v zahraničí? Vedeli ste, ako budú znieť jeho slová na slávnostnom vystúpení v Berlíne, kde európsku ústavu rezolútne odmietol?
-- Existujú témy, kde koordinujeme svoje vystúpenia, napríklad vo vzťahu k minulosti. Pokiaľ ide o európske témy, tam sú názory naozaj veľmi odlišné. Pre mňa je jasné, že nie je výhodné, aby sme zostali v izolácii. Nie sme Švajčiarsko, nie sme imúnni proti vonkajšiemu tlaku, napríklad v hospodárskej oblasti. Ak sa dnes deje niečo na európskej scéne, ovplyvňuje nás to, či sa nám táto skutočnosť páči alebo nie. Preto je rozhodne lepšie byť pri dôležitých rokovaniach a mať možnosť sa k nim aj vyjadriť, hoci len s váhou, akú má desaťmiliónový národ.

O týchto veciach s prezidentom diskutujete alebo si len vymeníte názory?
-- Myslím si, že o nich debatujeme. Pán prezident má jasný názor, ale napriek tomu dokáže načúvať aj argumentom druhého. Pravda, vo vzťahu k EÚ nie je podstatný problém v názoroch prezidenta republiky. Problémom Českej republiky je, že nemáme štandardnú opozíciu, ako ju majú trebárs sociálni demokrati v Nemecku alebo socialisti v Španielsku. U nás sú alternatívou predstavy ODS a ešte oveľa horšia je alternatívna komunistická predstava. Ale aj politika ODS znamená pomerne veľkú izoláciu. Celý rad ľudí v Európe cíti obavy, už len z neistoty, čo bude pre nich ústava znamenať. A neuvedomujú si, že omnoho väčšia neistota a oveľa väčšie riziká vzniknú vtedy, ak Česká republika zostane uprostred Európy ostrovčekom uzavretým do seba.

Ako môžeme zostať ostrovčekom, keď budeme v Európskej únii? Referendom môžeme len zabrániť európskej ústave, ktorá nás zbavuje kompetencií a napríklad v zahraničnej politike posilňuje vplyv veľkých štátov, ako napríklad Nemecka.
-- Kde ste zobrali ten dôvod? To je jeden z populistických argumentov. Českú republiku predsa nikto nezbavuje kompetencií v zahraničnej politike

Upozorňuje na to ODS. Keď bude existovať európsky minister zahraničných vecí, bude môcť uzatvárať zmluvy za celú úniu.
-- To je pravda, ale budeme sa podieľať na tvorbe tejto politiky. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:22