StoryEditor

Spojené štáty väznili teroristov v zahraničí

08.09.2006, 00:00
Tajné väznice americkej CIA už nie sú tajné. Prezident George W. Bush v stredu potvrdil, že teroristov zadržiavali mimo územia Spojených štátov. Existenciu väzníc obhajoval tým, že vďaka informáciám, ktoré sa podarilo od zadržiavaných získať, sa podarilo zabrániť niekoľkým ďalším teroristickým útokom nielen v Amerike, ale aj v Európe.

Tajné väznice americkej CIA už nie sú tajné. Prezident George W. Bush v stredu potvrdil, že teroristov zadržiavali mimo územia Spojených štátov. Existenciu väzníc obhajoval tým, že vďaka informáciám, ktoré sa podarilo od zadržiavaných získať, sa podarilo zabrániť niekoľkým ďalším teroristickým útokom nielen v Amerike, ale aj v Európe. "Sú vo väzení, takže nemôžu zabíjať našich ľudí," povedal Bush. Celý program viedli podľa šéfa Bieleho domu vládni právnici a experti CIA. Bush pripustil, že výsluchy boli tvrdé, no odmietol tvrdenia, že väzňov mučili. "Tento program pomohol zabrániť hromadným vrahom, aby spáchali ďalšie zločiny a bol pre Ameriku neoceniteľný," uviedlo Bush.

Z väzníc na Guantánamo
Štrnásť dôležitých teroristov prevezú z väzníc CIA na americkú vojenskú základňu Guantánamo na Kube. Na nej Spojené štáty zadržiavajú osoby podozrivé z terorizmu. Ide najmä o členov teroristickej siete Al-Kajdá a bojovníkov afganského hnutia Taliban. Washington sľúbil, že novým väzňov na Guantáname zaručí ľudské zaobchádzanie a práva, na ktoré majú nárok podľa Ženevskej konvencie o vojnových zajatcoch. Pre niektorých to však platiť nebude, pretože ich Američania považujú za "nepriateľských bojovníkov". Pentagón prisľúbil, že vojenské súdy s väzňami z Guantánama by sa mohli začať už na začiatku budúceho roka. Kongres však musí schváliť nový zákon, ktorý procesy umožní.
Správy o tajných väzniciach CIA priniesli americké médiá, no Washington sa k nim oficiálne nikdy nevyjadroval. Spôsobili aj spory medzi Spojenými štátmi a ich európskymi spojencami. Rada Európy dokonca nariadila vyšetrovanie, ktoré potvrdilo, že cez územia mnohých európskych štátov agenti CIA prepravovali a minimálne istý čas tam aj zadržiavali osoby podozrivé z terorizmu.

Chceme vedieť viac
Priznanie prezidenta Busha o existencii tajných väzníc CIA si vyslúžilo určité uznania od ochrancov ľudských práv. Zároveň však požadujú, aby Washington zverejnil viac o tomto programe. Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali vlády svojich krajín, aby zverejnili miesta, kde sa tajné väznice nachádzali alebo sa možno ešte nachádzajú. Zvláštny vyšetrovateľ OSN pre týranie Manfred Nowak považuje Bushovo vyhlásenie za pokrok, no podľa neho nepriniesol nič nové. "Vedeli sme, že sú tajné miesta pre väzenia. Vedeli sme totiž, že sú tam osoby, ktorých zatkli a potom sme s nimi stratili kontakt," povedal Nowak.
Svet prijal "odtajnenie väzníc" dvojakým spôsobom. Niektorí to uvítali, iní zase kritizovali. Austrália podľa šéfa diplomacie Alexandra Downera z programu ťažila v boji proti islamským radikálom v juhovýchodnej Ázii. Čína tajný program kritizovala, pretože používal pri výsluchoch tvrdú taktiku. Podľa členky Európskej komisie Sarah Ludfordovej, ktorá tajné prelety CIA nad Európou vyšetrovala, Bush svojím priznaním pripustil, že predtým klamal. Zároveň aj zosmiešnil niektorých európskych lídrov, ktorí správy o tajných väzniciach označovali za nepodložené.

01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dosť bolo murovaných pevností 02 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rande s klasikou dizajnu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:38