StoryEditor

Maďarská vláda pochovala dvojité občianstvo

03.08.2005, 00:00
Zdá sa, že maďarská vláda po víkendovej konzultácii s právnikmi definitívne pochovala myšlienku udelenia dvojitého občianstva pre Maďarov žijúcich v susedných štátoch.

Zdá sa, že maďarská vláda po víkendovej konzultácii s právnikmi definitívne pochovala myšlienku udelenia dvojitého občianstva pre Maďarov žijúcich v susedných štátoch. "Začiatkom septembra začneme konzultácie s predstaviteľmi menšín o vydávaní špeciálneho preukazu, ktorý by im umožnil udržanie kontaktov s materskou krajinou," uviedol vládny zmocnenec Dezső Avarkeszi.
O možnosti udelenia tzv. dvojitého občianstva sa minulý rok konalo v Maďarsku referendum, ktoré však bolo pre nízku účasť voličov neúspešné. Avarkeszi v tejto súvislosti priznal, že v Európskej únii je myšlienka rôznej úrovne občianstva neprijateľná. "Podľa európskych smerníc existuje len plnohodnotné občianstvo," dodal zmocnenec vlády. Maďarská vláda by však chcela umožniť príslušníkom maďarských menšín zo susedných štátov, aby aj po vstupe Maďarska do schengenského priestoru, mohli bez väčších ťažkostí cestovať do materskej krajiny. "Špeciálny preukaz, alebo špeciálne vízum by boli akýmsi povolením na pobyt. Uvažujeme o tom, že by ho dostali príslušníci maďarských menšín, ktorí prejavia svoju spolupatričnosť s maďarským národom napríklad preukazom zahraničného Maďara," uviedol Avarkeszi.
Premiér Gyurcsány v tejto súvislosti vyhlásil, že je ťažké byť v Európe Maďarom, pretože tento národ začiatkom dvadsiateho storočia prehral jednu veľkú bitku (Trianonská mierová zmluva po prvej svetovej vojne). "Historický maďarský národ sa z toho len ťažko spamätáva," dodal Gyurcsány.

Začali bez menšín
O otázke vydávania špeciálneho preukazu, alebo špeciálneho víza, chce vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya začať začiatkom septembra konzultácie s ostatnými parlamentným stranami a s predstaviteľmi maďarských menšín. Práve predstavitelia menšín vyčítali vláde, že otvorila konzultácie o tejto otázke bez ich účasti. "To bola zásadná chyba," vyhlásil predseda Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku Béla Markó.
Podpredseda Strany maďarskej koalície Miklós Duray vyhlásil, že otázky týkajúce sa maďarských menšín by mala riešiť výhradne Stála maďarská konferencia. "Žiaľ, jej zasadanie sa od novembra 2004 neuskutočnilo. Premiér Gyurcsány neberie do úvahy názor predstaviteľov maďarských menšín v otázke, ktorá sa ich priamo dotýka," konštatoval Duray. Predseda SMK Béla Bugár upozornil, že na spoluprácu sú vždy potrební dvaja partneri. "Partnerský vzťah funguje tak, že spoločne hľadáme riešenie problémov. Systém o nás bez nás národu nikdy nepomohol, ale ho skôr rozdeľoval," uviedol Bugár v rozhovore pre Maďarský rozhlas.

FIDESZ: Je to poníženie
Opozičná strana FIDESZ označila neúčasť predstaviteľov maďarských menšín na víkendovom rokovaní za ich poníženie. "Predseda vlády by sa mal ospravedlniť organizáciám maďarských menšín a mala by ich okamžite pozvať na ďalšie konzultácie," vyhlásil hovorca FIDESZ Máriusz Révész. Predseda tejto opozičnej strany Viktor Orbán obvinil vládu, že chce maďarské menšiny zatiahnuť do predvolebnej kampane pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v roku 2006.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TEST: Toyota Corolla Wagon 1,4 VVT-i 02 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súťaž pre "truckerov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:34