StoryEditor

Ako cestovať na vlastnú päsť

15.05.2007, 00:00
Chcete ísť na dovolenku, ale neznášate organizované hromadné presuny? Nie je problém. Stačí povedať, kam a kedy chcete ísť a cestovné kancelárie alebo agentúry už všetko zariadia.

Ako zvyknú hovoriť, urobia pre klienta všetko, na čo si zmyslí.
Individuálne dovolenky sa stávajú na trhu čoraz viac obľúbené. Podľa niektorých to súvisí aj so zlepšením jazykovej vybavenosti ľudí a cenovej dostupnosti leteckej dopravy.
Dovolenka na mieru
Aj keď predajcovia pre klientov pripravujú veľké množstvo plánovaných dovoleniek, ponukou v katalógu nemusíte byť vôbec viazaní.
Stačí povedať, kam chcete ísť a o ostatné sa postará už kancelária. "Zabezpečíme klientom letenku, prípadne špeciálne letenky, transfer z letiska do hotela, dopravu v rámci destinácie, ubytovanie podľa požiadaviek, stravu, individuálne poistenie, výlety, aktivity pri mori, miestneho sprievodcu. Jednoducho všetko, čo si praje," tvrdí Pavel Fellner z cestovnej kancelárie BUBO. Ak chcete cestovať do krajiny, kam treba víza, predajca vybaví za vás aj tie. Výnimkou sú len také krajiny, kam pri vybavovaní víz musíte absolvovať osobný pohovor, napríklad do Spojených štátov. V takom prípade si víza musíte vybaviť sami.
Menšie úpravy
Lucia Dugovičová z cestovnej kancelárie Leonardo však poukazuje aj na iné špecifiká. Mnohokrát sa stáva, že si klienti vyberú dovolenku podľa katalógu, ale chcú si ju trochu upraviť. "Chcú napríklad iný termín, chcú si pobyt skrátiť, alebo naopak, predĺžiť, nechcú transfer z letiska obyčajným autom, ale limuzínou a podobne. Nie je v tom žiaden problém, upraviť pôvodnú ponuku podľa požiadaviek klienta."
Ako ďalej dodáva, predajcovia pristupujú ku klientom vždy veľmi individuálne, preto je v podstate každá ponuka "individuálna".
Pozor na cenu
Pri variovaní s dovolenkou však netreba zabudnúť na to, že sa to môže odraziť na cene. Oproti vopred pripravovaným ponukám totiž takéto "poskladanie" služieb je pre predajcu výrazne prácnejšie a časovo náročnejšie. Preto sa cena oproti katalógovej ponuke môže zvýšiť, napríklad pre drahé letenky.

01 - Modified: 2003-05-19 16:12:13 - Feat.: 0 - Title: Buďme v strehu, no žiadnu paniku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:48