StoryEditor

Česká vládna koalícia obnoví narušené spojenectvo

15.04.2005, 00:00

Po týždňoch politického trápenia -- ktoré pre našich susedov nebolo dobrou vizitkou -- sa zdá, že Česká republika stojí krátko pred definitívnou dohodou o vytvorení novej vlády. Predsedovia strán bývalej vládnej koalície sa včera nadránom po dramatickom sedemhodinovom rokovaní dohodli, že zakopú vojnovú sekeru a obnovia pôvodný zväzok, aj keď teraz už zrejme voľnejší ako v prvom pokuse. Znamená, že nová vláda bude väčšinová, zložená zo zástupcov ČSSD, KDÚ-ČSL a ÚS-DEÚ a pravdepodobne len s čiastkovými zmenami. O personálnych otázkach účastníci schôdzky odmietli hovoriť s tým, že dohodu musia ešte potvrdiť riadiace orgány všetkých troch strán. Tie sa mali zísť jednotlivo v priebehu včerajšieho večera. V kuloároch prevláda názor, že premiérom bude diplomat Jan Kohout.
Premiér Stanislav Gross o nočnej dohode osobne informoval českého prezidenta Václava Klausa. Hlave štátu načrtol riešenie situácie, ktoré spočíva v demisii celého doterajšieho kabinetu, za ktorým by nasledovalo vymenovanie nového predsedu vlády a na základe jeho návrhov potom ostaných členov -- ministrov. Vláda musí prejsť hlasovaním Poslaneckej snemovne a získať si jej dôveru. Prezident nový kabinet nazval "istou mutáciou doterajšej vlády" a rozhodol sa, že nebude vopred požadovať podpisy poslancov, ktorí ju podporujú. V každom prípade ide o pomerne rázny obrat v doterajšom vývoji vládnej krízy. Tridsaťpäťročný Stanislav Gross, ktorý bol najmladším českým premiérom v histórii a aj aktuálne najmladším premiérom vo všetkých krajinách EÚ, po ôsmich mesiacoch z vrcholnej vládnej funkcie odchádza -- a z viacerých dôvodov so zlým vysvedčením. Objavili sa už aj špekulácie, že zároveň uvoľní i miesto predsedu ČSSD, hoci ho krvopotne získal len pred troma týždňami.
Kým z politického tábora prichádzajú pozitívne i negatívne ohlasy, v závislosti od straníckej príslušnosti autorov, stanovisko ekonomickej sféry je vzácne jednotné a možno ho zhrnúť do konštatovania, že nová vláda bude mať pre českú ekonomiku nulový prínos. "V zlepení niekoľkokrát rozbitého hrnčeka, ktorý bol už na počiatku vypálený z veľmi krehkej parlamentnej väčšiny, nevidím nijaký významný prínos," uviedol napríklad Petr Vodička z banky J & T. Jan Schiesser z finančnej spoločnosti Atlantik FT sa zase domnieva, že "vláda síce prinesie krátkodobú politickú stabilitu, ale nebude mať vôľu, čas ani schopnosť čo len na prípravu nutných reforiem." A Vladimír Pikora (Volksbank) tvrdí, že "nová vláda bude len udržiavacia, takže podľa toho sa budú správať aj investori".
K črtajúcemu sa obnovenému spojenectvu vládnej koalície sa vyjadrili aj viacerí politickí predstavitelia krajiny. Prezident Václav Klaus považuje navrhnuté riešenie za "prijateľnú alternatívu, ktorá umožní dodržanie štandardného ústavného postupu. Ak by stroskotala, bol by znovu aktuálny scenár predčasných volieb." Kritickejší názor prezentoval Jan Zahradil, predseda europoslaneckého klubu ODS. "Grossov trik s ,proeurópskou´ vládou nemožno hodnotiť inak, než ako ďalší pokus o podvod," povedal Zahradil. Postoj komunistov vyjadril Vladimír Dolejš, podpredseda KSČM: "Nová vláda nebude mať podporu komunistov. Budeme ju do konca volebného obdobia testovať jednotlivými zákonmi."

01 - Modified: 2003-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Strach Mexika z poľnohospodárstva USA 02 - Modified: 2003-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Expanzia Gazpromu v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:37