Reuters - Ilustračné
StoryEditor

Firma Pfizer požiadala v USA o schválenie lieku proti Covid-19

16.11.2021, 21:01
Autor:
TASRTASR
Proticovidový liek od Pfizeru sa chorému podáva celkovo päť dní.

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v utorok požiadala regulačné úrady Spojených štátov o schválenie jej lieku na ochorenie COVID-19 na núdzové použitie.

Stalo sa to po tom, ako klinické štúdie preukázali, že tento liek znižuje medzi novoinfikovanými rizikovými pacientmi počet hospitalizácií a úmrtí o takmer 90 percent. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vzhľadom na vyše päť miliónov úmrtí a nespočetné množstvo životov, ktoré táto ničivá choroba ovplyvnila na celom svete, je nevyhnutne potrebné priniesť možnosti liečby zachraňujúce život," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla. "Snažíme sa, aby sme čo najskôr dostali toto potenciálne liečivo do rúk pacientov," dodal.

Predbežné výsledky klinických testov ukázali, že liečivo s názvom paxlovid dokáže znížiť až o 89 percent riziko hospitalizácie a prípadnej smrti u pacientov s covidom, u ktorých existuje vysoké riziko ťažkého priebehu ochorenia v prípade, že liečba sa začne do troch dní od nástupu symptómov.

Podobné výsledky zaznamenali i v prípade nasadenia liečby do piatich dní od prvých príznakov.

Vedľajšie účinky, ktoré boli mierne, sa objavili približne u jedného z piatich pacientov - a to i v skupine, ktorá dostávala placebo. Proticovidový liek od Pfizeru sa chorému podáva celkovo päť dní.

Pred niekoľkými týždňami požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o udelenie povolenia na použitie i firma Merck Sharp & Dohme (MSD).

Liečivo od spoločnosti Pfizer je druhým perspektívnym perorálnym antivirotikom po lieku od spoločnosti MSD, ktorý na začiatku novembra na podmienečné použitie schválila Británia, ako vôbec prvá krajina na svete.

Pfizer uviedol, že tento rok dodá tabletky od Pfizeru na 180-tisíc liečebných cyklov (päťdňovú liečbu) a budúci rok na najmenej 50 miliónov. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena má podľa denníka The Washington Post ohlásiť, že plánuje nakúpiť tabletky na 10 miliónov liečebných cyklov. Spojené štáty si chcú takisto zaistiť aj tabletky lieku s názvom molnupiravir od firmy MSD na 3,1 milióna cyklov.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 03 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:04