StoryEditor

Nohavica napísal o CzechTeku pesničku

08.08.2005, 00:00
Nedávny policajný zákrok proti účastníkom technopárty CzechTek bol neprimeraný a nezodpovedal situácii. Tvrdí to uznesenie českého Senátu, ktoré horná komora parlamentu prijala v piatok. Senátori zároveň vyzvali na vyšetrenie zásahu.

Nedávny policajný zákrok proti účastníkom technopárty CzechTek bol neprimeraný a nezodpovedal situácii. Tvrdí to uznesenie českého Senátu, ktoré horná komora parlamentu prijala v piatok. Senátori zároveň vyzvali na vyšetrenie zásahu.

Je v tom politika
Uznesenie iniciovali senátori za opozičnú ODS, podľa ktorých bol policajný zásah objednávkou premiéra Jiřího Paroubka. "Táto policajná akcia má od začiatku politický základ," citovali české médiá podpredsedu Senátu Jiřího Lišku. Podľa občianskych demokratov sa vládnuca ČSSD takto chcela zavďačiť väčšinovej konformnej spoločnosti, ktorá nie je na strane vyznávačov techna.
Tieto obvinenia sa priamo v Senáte snažil vyvrátiť najkritizovanejší aktér udalostí - minister vnútra František Bublan. Aj on vidí za kauzou CzechTek politiku, i keď z iného uhla. "Vidím, že ten politický tlak na mňa je neúprimný. Im nejde o zásah ako taký alebo o tých technáčov. Je to čisto účelová záležitosť," povedal pre denník Právo.

Disident obhajuje políciu
Podľa ministra vnútra policajti reagovali na násilie a provokácie zo strany účastníkov nelegálnej technopárty. Priznal, že pritom mohlo dôjsť k nejakým "excesom". Senátor Martin Mejstřík, ktorý sa zúčastňoval v novembri 1989 na protikomunistických demonštráciách, vyhlásil: "Vtedy aj teraz chcela vládnuca moc demonštrovať silu, demonštrovať to, kto je v krajine pánom." Bublan, bývalý disident, takéto prirovnania odmieta. Pripomenul, že protikomunistickí disidenti vždy "úpenlivo dodržiavali vtedajšie zákony". "Išlo nám o to, aby sme sa mohli stretnúť, aby sme mohli niečo uskutočniť, niečo urobiť a nedávali tak zámienku, aby nás polícia zobrala, pretože sme niečo porušili. Teraz je to však opačne. Oni sa schádzajú už s tým úmyslom, že porušia zákon," povedal minister vnútra pre denník Právo. Pri zásahu našla polícia u niektorých účastníkov bejzbalové pálky či zápalné fľaše. "Mám pocit, že si sem prišli tak trochu povystrájať," tvrdí Bublan.
Tiež podľa premiéra Paroubka musela byť intenzita zásahu polície "taká silná, aby prekonala odpor monohotisícového davu, ktorý bol sčasti pod vplyvom alkoholu a omamných látok". V článku pre Lidové noviny dokonca minulý týždeň uviedol, že jadro účastníkov CzechTeku "tvoria nebezpečne posadnutí ľudia s anarchistickými sklonmi. Provokujú masívnymi, alkoholom a drogami priživovanými siláckymi demonštráciami proti pokojnej spoločnosti". Paroubek v českej tlači uverejnil ešte jednu reakciu, ale už to nebolo zadarmo. Do novín išiel jeho článok ako platená inzercia.
Hoci v českých médiách prevládajú svedectvá bitých účastníkov CzechTeku a na ich strane je aj väčšina komentárov, objavili sa aj opačné prípady. Denník Právo napríklad priniesol príbeh rodiny, ktorá uviazla v kolóne účastníkov technopárty - štyri hodiny strávené v kolóne opísali ako horor. Technáči im zdemolovali auto a vyhrážali sa, že ak privolajú políciu, tak ich zmlátia.

Už zase bijú deti
Od nelegálneho CzechTeku ubehli už takmer dva týždne - sily odporcov zásahu i jeho obhajovateľov z vládnych kruhov sú vyrovnané. Premiér ani minister vnútra nemienia podať demisiu, ako to od nich žiadajú organizátori protestov. Tým sa nedarí zatiaľ zorganizovať masívne akcie. Na sobotňajšiu demonštráciu, ktorá mala byť "najväčším protestom proti policajnému násiliu od roku 1989", prišlo na pražskú Letenskú pláň iba asi 4 000 ľudí. Demonštrantov prišli podporiť hudobník a bývalý politik Michael Kocáb či spisovateľka a hviezda šoubiznisu Halina Pawlowská. Že je CzechTek pre umelcov vďačná téma, dokazuje aj pesničkár Jaromír Nohavica. Na internetových stránkach www.nohavica.cz si možno vypočuť jeho novú pieseň Už zase bijú deti.

01 - Modified: 2003-01-20 08:31:27 - Feat.: 0 - Title: Sviatky znižujú výkonnosť ekonomiky 02 - Modified: 2003-01-20 08:40:57 - Feat.: 0 - Title: Kaníkovi spolupracovníci to prestrelili 03 - Modified: 2003-01-20 08:43:36 - Feat.: 0 - Title: Koaličná kríza - ANO hrozí odchodom z vlády 04 - Modified: 2003-01-20 08:51:23 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko-nemecký dvojhlavý drak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:50