StoryEditor

Batumi vyháňa utečencov, do hotelov láka turistov

14.06.2006, 00:00

Marina Gahukidzeová si objednala izbu v Mešketi, hoteli v opustenom gruzínskom letovisku Batumi, v roku 1993 a už odtiaľ neodišla. S manželom vychovávajú tri deti v miestnosti s balkónom na desiatom poschodí a s výhľadom na pláž. "Nečakali sme, že tu zostaneme tak dlho," hovorí o hotelovej izbe, jedinom domove, ktorý jej deti poznajú. Zvláštne je iba to, že hotel obývajú utečenci, nie turisti. Hotely v Batumi sú momentálne domovom pre 1 912 rodín, to znamená asi 6-tisíc ľudí.

Koniec solidarity
Toto leto bude posledné, čo rodina Guhakidzeovcov strávi v gruzínskej Adžarskej republike -- pobrežnom pásme, ktoré bolo pred dvoma rokmi vytrhnuté z pazúrov separatistického vodcu Aslana Abašidzeho a v ktorom leží i Batumi. Rodina sa sťahuje, lebo toto bývalé prímorské letovisko, vybudované v 19. storočí francúzskymi architektmi, sa chystá spustiť rýchly, razantný program, ktorý má znovu prilákať turistov.
Abašidze, sovietsky aparátnik, sa chopil v Adžarsku moci po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 a Batumi odrezal od sveta. V máji 2004 ho zvrhol Michail Saakašvili, gruzínsky prezident, ktorý sa postavil na čelo krajiny v roku 2003 a prisľúbil opäť získať kontrolu nad tromi separatistickými regiónmi, z ktorých dva ležia v oblasti bývalých prímorských letovísk.
Utečenci našli v Batumi útočisko pred doteraz nevyriešeným konfliktom v Abcházsku, ďalšej voľakedajšej turistickej destinácii. V tom spočíva aj tajomstvo peňazí, ktoré teraz do oblasti prúdia, a snahy vypudiť Gahukidzeovcov z ich hotelovej izby.
Úrady dúfajú, že sa im podarí urobiť z adžarskej metropoly Batumi nasledovaniahodný príklad pre ostatné separatistické regióny, ukázať im, aká potenciálna odmena by im plynula z toho, keby sa opäť stali súčasťou uznávaného štátu.

Gruzínsky Bejrút
Batumi sa stáva názornou ukážkou toho, ako rýchlo sa môže jeden z takzvaných "zmrznutých konfliktov" niekdajšieho Sovietskeho zväzu roztopiť. Patrí k nim napríklad Náhorný Karabach, o ktorý sa škriepia Arménsko a Azerbajdžan. V Gruzínsku je to Abcházsko a Južné Osetsko.
"Mali by sme im vysvetliť, že majú skvelú budúcnosť," povedal Saakašvili v májovom interview pri mäsových knedličkách v prímorskej reštaurácii. "Potrvá to dva či tri roky, ale potom si to všimnú. Keď budeme mať v prístavoch jachty, pochopia to."
Dva roky po tom, ako Abašidze utiekol do Moskvy, francúzsky hotelový reťazec Novotel podpísal kontrakt na vybudovanie hotela. Na pozemku bývalej ruskej tankovej základne má vyrásť golfové ihrisko. V lete otvorí brány zábavný park.
V Batumi očakávajú v letnej sezóne 300-tisíc turistov -- v 90. rokoch neboli takmer žiadni. Doteraz najväčšou investíciou kazašskej banky TuranAlem bola kúpa 21 hotelov vrátane Mešketi, kde žijú Guhakidzeovci. V rámci tejto investície banka vyplatí každej rodine za vysťahovanie odškodné, v prepočte asi 200-tisíc korún. Suma vystačí na skromný byt v odľahlejšej oblasti.
"Kdekoľvek položíte prst na mapu Gruzínska, nájdete potenciál rozvoja," vyhlásil gruzínsky minister hospodárstva Irakli Čogovadze pri májovom slávnostnom prestrihnutí pásky hotela Intourist Palace v Batumi. Pri zurčiacej fontánke v hotelovom foyeri sa servírky vo vyžehlených bielych blúzkach s podnosom plným pohárov šampanského s chuťovkami a kaviárom predierali davom hodnostárov.

Gruzínska ekonomika vzrástla za minulý rok o deväť percent. Počet návštevníkov zo zahraničia stúpol o 14 percent. Najviac návštevníkov prichádza z bývalého ZSSR, Turecka a Iránu. Iránčania sem začali prichádzať vlani v lete, aby si tu užili pár dní slobody popíjaním alkoholu a obzeraním si dievčat. Nič z toho v ich prísne islamskej krajine nie je dovolené.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:50