StoryEditor

Rakúsko nariadi povinné očkovanie všetkým občanom, vláda zavádza plošný lockdown

19.11.2021, 09:46
Autor:
ČTKČTK
Doteraz v krajine platili obmedzenia len pre nevakcinovaných. Nový lockdown bude trvať najmenej desať dní, maximálne 20, povedal kancelár.

Rakúsko spustí po nedávnych rekordných počtoch nových nákaz koronavírusom od pondelka plošnú uzáveru, od 1. februára tiež zavedie povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov krajiny.

​Po rokovaní so šéfmi spolkových krajín to oznámil kancelár Alexander Schallenberg. Opatrenie sa bude týkať aj zaočkovaných proti covidu-19, doteraz v krajine platili obmedzenia len pre nevakcinovaných. Lockdown bude trvať najmenej desať dní, maximálne 20, povedal kancelár.

Porovnanie situácie v Rakúsku a na Slovensku z hľadiska úmrtí a nových prípadov:

Prví v Únii s povinným očkovaním

Rakúsko je prvou krajinou Európskej únie, ktorá kvôli novo rastúcemu počtu nákaz obmedzuje voľný pohyb osôb a zavádza povinnú imunizáciu všetkých obyvateľov. Podľa Schallenberga je potrebné v súčasnej chvíli "čeliť skutočnosti". "Napriek mesiacom presviedčania sa nám nepodarilo presvedčiť dostatok ľudí na vakcináciu," povedal konzervatívny kancelár.

V Rakúsku je teraz plne naočkovaných asi 66 percent obyvateľov, čo je jedno z najnižších čísel v západnej Európe. "Trvalo navýšiť počty zaočkovaných je jediným prostriedkom, ako vyjsť z tohto začarovaného kruhu," poznamenal šéf rakúskej vlády. "Nechceme piatu vlnu," dodal.

Povinnosť byť zaočkovaný začne pre Rakúšanov platiť od 1. februára, kancelár však poznamenal, že detaily opatrení oznámi vláda v najbližších týždňoch. Zatiaľ spomenul len to, že za porušenie bude občanom hroziť pokuta.

Kancelár tiež vyjadril znepokojenie nad tým, že narastá počet ľudí s ťažkým covidom-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Od pondelka preto okrem iného prejdú žiaci na domácu výučbu. Schallenberg najskôr oznámil uzavretie škôl, minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein však následne povedal, že zostanú otvorené pre žiakov, ktorých rodičia im nebudú schopní zabezpečiť stráženie. Všetkých však vyzval, aby zostali doma, pokiaľ to bude možné.

Ľudia budú môcť vychádzať von len kvôli nákupu nevyhnutného tovaru, pri cestách do práce alebo kvôli cvičeniu. Zatvorené bude mať väčšina obchodov a tiež všetky reštaurácie, rušia sa všetky kultúrne akcie.

Porovnanie zaočkovanosti populácie v Rakúsku a na Slovensku:

Poznámka: Treťou dávkou je na Slovensku zaočkovaných 245 484 osôb, čo je približne 4,5 percenta obyvateľov.

Prerušiť prevádzku budú musieť aj hotely a všetky voľnočasové zariadenia, vrátane lyžiarskych rezortov. Mnohé z nich zatiaľ sezónu nezačali, niektoré však už spustili lanovky na ľadovcoch či vo vyššie položených oblastiach. Tie však teraz budú musieť aj dočasne zavrieť.

Vláda zhodnotí účinok uzávery po desiatich dňoch a rozhodne, či ju ešte predĺži. Najneskôr 13. decembra však podľa Schallenberga lockdown skončí pre zaočkovaných obyvateľov alebo tých, ktorí sa nedávno z covidu-19 zotavili. Pre nezaočkovaných budú obmedzenia platiť naďalej.

Lockdown pre neočkovaných nezabral

Rakúsko už zaviedlo obmedzenie voľného pohybu pre nezaočkovaných obyvateľov, nariadenie však neprinieslo vytúžený efekt a počty infikovaných naďalej stúpali. Krajina vo štvrtok oznámila prvýkrát od začiatku pandémie vyše 15-tisíc nových nákaz za deň, sedemdňová incidencia sa tam blíži k tisíc infikovaným na 100-tisíc obyvateľov.

Najhoršia situácia panuje v Hornom Rakúsku a Salzbursku, ktorých hajtmani verejne vyzývali spolkovú vládu, aby lockdown zaviedla. Už vopred avizovali, že sú prípadne pripravení uzáveru vyhlásiť aspoň na území svojich spolkových krajín.

Konzervatívec Schallenberg sa vyhláseniu plošnej uzávery dlho bránil a dnes označil vyhlásené opatrenia za veľmi bolestivé. Čelil však tlaku svojich koaličných partnerov zo strany Zelených i hajtmanov, ktorí chceli rozhodnejšie kroky spolkovej vlády. Kabinet však zatiaľ nezaviedol nočný zákaz vychádzania, ktorý navrhoval Mückstein a kancelár sa k nemu dlhodobo stavia odmietavo.

Schallenberg dnes nepriamo kritizoval pravicovo populistickú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ), ktorá sa dlhodobo stavia k očkovaniu negatívne. Ich kritiku vakcinácie označil za "útok na náš zdravotný systém". FPÖ zvolala na sobotu do Viedne protest proti chystaným opatreniam, na ktorom sa podľa agentúry AFP očakáva účasť tisícov ľudí. Nebude medzi nimi však šéf strany a odporca očkovania Herbert Kickl, ktorý sa stále zotavuje z nákazy koronavírusom. "Rakúsko je teraz diktatúra!" vyhlásil dnes v reakcii na oznámenie vlády.

01 - Modified: 2021-11-14 12:42:30 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko bojuje s rekordným nárastom infikovaných. Od zajtra zavádza lockdown pre nezaočkovaných 02 - Modified: 2021-11-15 08:12:43 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie opatrenia v Rakúsku. Chystajú sa obmedzenia aj pre zaočkovaných 03 - Modified: 2021-11-15 14:42:20 - Feat.: 0 - Title: Lockdown rozdeľuje Rakúsko. Je to prehnané, hovoria už aj niektorí očkovaní
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:25