19.07.2005, 00:00

Bulharskí socialisti včera dostali mandát na sformovanie vlády, stále však nie je jasné, či sa im podarí ukončiť politickú krízu a dohodnúť sa s centristami expremiéra Simeona Sakskoburggotského. Prezident Georgi Parvanov dal lídrovi socialistov Sergejovi Staniševovi týždeň na to, aby sformoval kabinet a prešiel hlasovaním o vyslovení dôvery v parlamente. (TASR)
Irak potrebuje Irán na pomoc a spoluprácu pri obnove a budovaní slobodného a nezávislého štátu, vyhlásil iracký premiér Ibrahím Džafárí, ktorý včera skončil historickú trojdňovú návštevu susedného Iránu. (TASR)
Egyptský chemik Magdi Mahmúd Mustafa al-Našar, ktorého vypočúvajú úrady v Káhire v súvislosti s londýnskymi atentátmi, pred vyšetrovateľmi priznal, že sa poznal s jedným zo samovražedných útočníkov. Odmietol však akúkoľvek účasť na útokoch. (TASR)
S uznávaním dokladov o vzdelaní by už občania Poľska a SR nemali mať problémy. Minister školstva Martin Fronc a jeho rezortný kolega Miroslaw Sawicki totiž podpísali včera vo Varšave dohodu o uznávaní dokladov. (TASR)
Na trest 40 rokov odsúdil včera osobitný súd v Belehrade Milorada "Legiju" Lukoviča za atentát na niekdajšieho odporcu Miloševičovho režimu a súčasného šéfa srbsko-čiernohorskej diplomacie Vuka Draškoviča z júna 2000 a únos i vraždu niekdajšieho srbského prezidenta Ivana Stamboliča z augusta toho istého roku. (TASR)
Tajfún Chaj-tchang sprevádzaný bičujúcim vetrom a prívalovými dažďami udrel včera na ostrovný štát Taiwan. Prvé správy hovorili o 22 zranených. (TASR)
Európska únia by sa mala seriózne začať zaoberať stanovením nového termínu pre začiatok prístupových rokovaní s Chorvátskom. Povedal to včera v Bruseli slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Podľa jeho názoru chorvátske vedenie spolupracuje s haagskym tribunálom.
Krátky požiar vypukol včera v moskovskej televíznej veži Ostankino, informovala hovorkyňa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Pri požiari sa nikto nezranil.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:01