Koronavírus v AfrikeReuters
StoryEditor

V Juhoafrickej republike sa šíri nový variant koronavírusu. Má nezvyčajnú konšteláciu mutácií

25.11.2021, 20:22
Autor:
ČTKČTK
Variant koronavírusu, ktorý objavili v Juhoafrickej republike, dostal označenie B.1.1.529.

Juhoafrické úrady dnes potvrdili, že sa v krajine šíri nový variant koronaviru. Variant vykazuje mutácie, kvôli ktorým by mohol byť nákazlivejší, jej dopady ale epidemiológovia ešte vyhodnocujú, uviedla agentúra Reuters.

Po varovaní zo strany Juhoafrickej republiky zvolala na piatok Svetová zdravotnícka organizácia poradu expertného tímu, ktorý preberie ďalší postup.

Podľa vedcov nový variant, ktorý dostal označenie B.1.1.529, nesie "veľmi nezvyčajnú konšteláciu" mutácií, kvôli ktorým by pre ňu mohlo byť jednoduchšie prekonať imunitu a byť nákazlivejšie.

Juhoafrické ministerstvo zdravotníctva eviduje šírenie nového variantu hlavne v najľudnatejšej provincii Gauteng a v menšej miere aj na zvyšku územia Juhoafrickej republiky.

Príliš málo údajov

Variant bol zachytený aj v Botswane a Hongkongu, kam ju zrejme zavliekol cestujúci z Juhoafrickej republiky. "Skrátka to znovu podčiarkuje skutočnosť, že tento neviditeľný nepriateľ, ktorému čelíme, je veľmi nepredvídateľný," uviedol na brífingu minister zdravotníctva Joe Phaahla.

Zároveň zaznelo, že úrady zatiaľ majú príliš málo údajov na to, aby plne vyhodnotili dopady nového variantu. Vláda sa vraj chystala prerokovať, či je nutné zavádzať nové reštrikcie a napríklad obmedziť cestovanie.

V Juhoafrickej republike vedci prvýkrát zachytili viacero variantov koronaviru. Variant beta je na zozname rizikových variantov WHO kvôli svojej vyššej nákazlivosti. Krajina tento rok zachytila ​​aj variant C.1.2, ktorý sa ale výraznejšie nepresadil a pripadá na ňu len malé percento nákaz v posledných mesiacoch.

WHO vedie dva zoznamy variantov. Na rizikovom zozname sú štyri varianty, vrátane delty alebo alfy. Na zozname variantov, ktoré WHO skúma, pretože sú potenciálne nebezpečnejšie, sú v súčasnosti dve položky - mí a lambda. Jednotlivé varianty WHO pomenováva písmenami gréckej abecedy.

Znepokojujúce zistenia

Či teraz takéto označenie dostane aj B.1.1.529, bude predmetom piatkového stretnutia pracovnej skupiny WHO. Podľa denníka The Wall Street Journal budú experti diskutovať o možnosti zaradiť nový variant na rizikový zoznam vedľa delty a alfy.

Vedci prvýkrát nový variant identifikovali iba pred necelými dvoma týždňami, povedal Tulio de Oliveira z univerzity v juhoafrickom meste Stellenbosch, ktorý je tiež členom tímu WHO monitorujúceho mutácie koronaviru.

"Táto nová varianta má oveľa, oveľa viac mutácií," uviedol. Vysoký počet mutácií je podľa de Oliveiry výstražným signálom z hľadiska nákazlivosti a schopnosti obísť imunitný systém.

K jeho varovaniu sa na twitteri pridávali niektorí vedci pôsobiaci v Európe a Spojených štátoch. "Toľko vecí je neistých, ale to, čo vieme, je extrémne znepokojujúce, a podľa môjho názoru by sme mali okamžite upraviť červený zoznam," uviedla Christina Pagelová, ktorá vedie oddelenie klinického operačného výskumu na University College London.

Koronavírus SARS-CoV-2 rovnako ako ostatné vírusy neustále mutuje. Mnohé nové varianty, vrátane tých so znepokojujúcimi rysmi, často nakoniec vymiznú, píše agentúra AP. Nie je pritom možné ihneď rozoznať tie varianty, ktoré budú mať vážne dopady na verejné zdravie.

01 - Modified: 2021-11-25 11:21:54 - Feat.: 0 - Title: Nový super variant koronavírusu na obzore? Experti sa obávajú mutácií z Botswany 02 - Modified: 2021-11-25 16:23:02 - Feat.: 0 - Title: Afriku straší nízka zaočkovanosť a hrozba nového variantu koronavírusu. Veľa sa o ňom zatiaľ nevie
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:53