StoryEditor

Afrika narazila na EÚ

Únia chce imigrantov zastaviť skôr, ako sa dostanú na európsku pôdu.

Imigrantov je v Európe čoraz viac. Do juhoeurópskych krajín každý týždeň prichádzajú stovky ilegálnych imigrantov z Afriky. Záchytné stanice sú preplnené, ilegálni imigranti stoja krajiny množstvo peňazí, vlády Španielska či Talianska nevedia, ako si s prílevom Afričanov poradiť. Európska únia preto odštartovala operáciu, ktorá má utečencov zastaviť ešte pred dosiahnutím územia únie.

Rekordný rok
Zachytiť utečencov až v európskych vodách je neskoro. Vtedy už majú európske lode povinnosť imigrantov dopraviť na európsku pôdu. Cieľom Európskej únie je zastaviť utečencov ešte pri brehoch západnej a severnej Afriky. Pri pobreží Mauritánie, Senegalu a Kapverd beží operácia Hera, v Stredozemnom mori zase akcia Jáson. Pokiaľ sa utečencov podarí zachytiť v pásme 40 kilometrov od afrického pobrežia, musí ich krajina, z ktorej sa plavia, prijať späť. V opačnom prípade ich španielski, talianski, portugalskí a fínski experti, ktorí sa na operácii podieľajú, musia dopraviť na európske územie.
Najhoršia situácia je na španielskych Kanárskych ostrovoch, kde minulý týždeň zaznamenali nový rekord. Za jeden deň na ostrovy dorazilo v rybárskych lodiach 898 imigrantov. Na Kanárske ostrovy priplávalo tento rok už okolo 20-tisíc Afričanov, čo je päťkrát viac ako za celý rok 2005. Miestne úrady o pomoc požiadali španielsku vládu, ktorá stovky imigrantov už prepravila na európsku pevninu.

Záplava bezdomovcov
Španielsko má kvôli imigrácii vysoké výdavky, mnohí utečenci sa plavia na chatrných lodiach, ktoré často k brehom ostrovov ani nedoplávajú. Pobrežná stráž potom musí utečencov zachraňovať, odhaduje sa, že tisíc až dvetisíc Afričanov sa tento rok cestou utopilo.
Španielska vláda čelí kritike, že si s vlnami imigrantov nevie poradiť. Obyvatelia Madridu sa napríklad sťažujú, že mesto je zaplavené africkými bezdomovcami. EÚ krajinu kritizuje, že legalizácia asi 600-tisíc ilegálnych imigrantov v roku 2005 ešte podporila utečencov v odhodlaní dostať sa do únie. Pre Európu sa ilegálni imigranti stávajú veľkým problémom, vo veľkých mestách sa vytvárajú getá s cudzincami, v ktorých je vysoká nezamestnanosť. Jej katastrofálne následky zažilo minulú jeseň Francúzsko, keď mladíci z predmestí celé týždne zapaľovali autá, rozbíjali obchody a napádali policajtov. bk, www.aktualne.cz

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:15