StoryEditor

Prvá havária tankera "oslavuje"

18.03.2007, 23:00

Najväčšie ohrozenie Veľkej Británie v čase mieru. Tak pred 40 rokmi nazvali haváriu tankera Torrey Canyon, ktorý stroskotal pri juhozápadnom pobreží neďaleko Cornwallu. Bola to jedna z prvých obrovských nehôd tankerov v Európe.
18. marca 1967 narazil tanker pri Scillských ostrovoch na skalisko. Kolos dlhý 297 metrov, ktorý plával pod vlajkou Libérie a prevážal 120-tisíc ton ropy, sa po náraze zlomil. Jej mazľavý obsah sa začal valiť do mora. Torrey Canyon skonštruovali v roku 1959 v Spojených štátoch.
Ako ukázalo vyšetrovanie, kapitán lode Pastegno Rugiatti bol v čase havárie na veliteľskom mostíku sám a mal za sebou nepretržitú 30-hodinovú službu. Hodinu pred osudným nárazom prijal príkaz k plavbe do Milford Haven. Určil smer a nastavil autopilota. Zrejme však pri určení polohy zamenil signály majáka Wolf Rock so signálmi majáka Bishop Rock a loď nasmeroval priamo na útes.
Pokiaľ sa posádka spamätala, tanker sa naklonil a bok mal rozpáraný v dĺžke 200 metrov. Stiahnuť loď z útesu sa potom nepodarilo ani trom remorkérom. Ropný koberec pokrýval 50 kilometrov a o pár dní zasiahol pobrežie Cornwallu.
Pretože išlo o prvú haváriu takého rozsahu, záchranári nemali žiadne skúsenosti s likvidáciou ropnej škvrny. Pokúšali sa ju zapáliť napalmovými bombami. Šírila sa však ďalej a najväčšie škody napáchala vo Francúzsku na bretónskych plážach. Na ropnú škvrnu potom letecky rozprášili prípravok, ktorý ju čiastočne rozložil. Prípravok však bol vysoko toxický, čo sa odrazilo na flóre a faune. Uškodil omnoho viac, ako samotná ropa. Po niekoľkých pokusoch sa podarilo zapáliť aj zvyšok tankera, ktorý sa rozlomil na tri časti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 09:46