StoryEditor

Dopravná revolúcia v Česku

03.07.2006, 00:00

V Českej republike začal platiť nový diaľničný zákon. Od 1. júla bude česká polícia oveľa prísnejšie trestať niektoré priestupky. Na začiatku prázdnin si teda vodiči musia zvykať na mnohé novinky. Policajtom dal nový zákon väčšie právomoci a umožňuje im dávať vyššie pokuty.
Asi najväčšou novinkou je systém trestných bodov. Vodiči môžu za vážnejšie priestupky dostať okrem pokuty a zákazu viesť motorové vozidlo aj trestné body. Za najvážnejší priestupok môžu dostať sedem bodov, ak vodič nazbiera dokopy dvanásť bodov, príde na rok o vodičský preukaz. V Česku je od 1. júla tiež povinné celoročné svietenie po celý deň. Za jazdu pod vplyvom alkoholu čakajú na vodičov oveľa prísnejšie tresty, pretože je už hodnotená ako trestný čin. Novela zákona zároveň prikazuje používať autosedačky pre deti na všetkých cestách, nielen na rýchlostných cestách, ako to bolo doteraz. Nový zákon tiež definitívne určil, že telefonovať za volantom je povolené len s pomocou hands free. Zakázané je aj parkovanie na tráve vedľa diaľnice.
Prísnejšie kontroly čakajú aj na kamióny, novela zákona tiež zakazuje nákladným vozidlám predbiehať, ak nemajú dostatočný rýchlostný rozdiel. Ďalšou dôležitou novinkou je, že vodič musí pred prechodom spomaliť alebo zastaviť, ak to isté urobil vodič iného vozidla idúceho tým istým smerom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 15:28