StoryEditor

Izrael opustil Libanon

02.10.2006, 00:00

Jeruzalem -- Izrael včera stiahol z libanonského územia takmer všetkých vojakov. Evakuované pozície prevezmú vojská OSN a tie ich potom odovzdajú libanonskej armáde. Izrael tak až na jednu lokalitu ukončil sťahovanie vojsk z južného Libanonu po nedávnom konflikte s hnutím Hizballáh. Malú jednotku však ponechal v pohraničnej obci Ghadžar, kde sa zatiaľ Izraelčania nedohodli na bezpečnostných opatreniach. Obec je dôležitým vodným zdrojom v oblasti.
Izrael sa však obáva, že sa jeho armáda do Libanonu čoskoro vráti. Príčinou je nedodržiavanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o ukončení bojov zo strany Hizballáhu. Ten odmieta odzbrojenie a ponechal si zrejme v južnom Libanone i zbrane ukryté v podzemí. Práve odtiaľ v minulosti ostreľoval Izrael. Podľa rezolúcie však majú byť jedinými ozbrojenými zložkami na juhu Libanonu vojská UNIFIL a libanonská armáda.
Stiahnutie vojsk znamená pre Izrael ukončenie konfliktu, v ktorom prišlo o život takmer 1 300 ľudí, najmä Libanončanov. Nepodarilo sa mu však dosiahnuť oslobodenie dvoch izraelských vojakov, ktorých Hizballáh uniesol 12. júla a rozpútal tak celý konflikt. Žiada za ich výmenu prepustenie arabských väzňov z izraelských väzníc. ČTK

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:36