StoryEditor

Teroristi prekvapili Indiu krvavým kúpeľom

12.07.2006, 00:00
Takmer za sebou zaznelo v indickom veľkomeste Bombaj sedem explózii v prímestkých vlakoch. Zahynulo najmenej 140 ľudí. Celú železničnú sieť v tomto západoindickom meste ovládol po výbuchu chaos a panika.

Takmer za sebou zaznelo v indickom veľkomeste Bombaj sedem explózií v prímestských vlakoch. Zahynulo najmenej 140 ľudí. Celú železničnú sieť v tomto západoindickom meste ovládol po výbuchu chaos a panika.

Brutálny útok
Na železničných staniciach ostali časti ľudských tiel rozmetané okolo zničených vlakov. Mohutné explózie vyrazili okná i dvere vagónov. Sanitky a záchranárske autá tesne po útoku nestíhali odvážať zranených cestujúcich. Záchranné práce sťažovali aj silné monzúnové dažde, ktoré už niekoľko dní sužujú Indiu. Šokovaní zranení sa čo najskôr snažili spojiť so svojimi rodinami a priateľmi a upokojiť ich, že brutálny útok prežili. Explózie boli načasované na podvečer, keď prímestské vlaky využíva najviac ľudí. Počas bežného dňa tieto vlaky prepravia takmer šesť a pol milióna pasažierov.

Podozriví sú kašmírski separatisti
K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil. Nesú však rukopis a taktiku kašmírskych separatistov, ktorí už v minulosti niekoľkokrát zaútočili podobným spôsobom na indické mestá. Islamskí separatisti sa usilujú o oddelenie Kašmíru od Indie a následné pripojenie k susednému moslimskému Pakistanu.Kašmírski separatisti ešte nikdy nezaútočili takým krvavým a rozsiahlym spôsobom. Prvý výbuch zasiahol vagón prvej triedy na severozápadnom predmestí Khar. Ďalšie nasledovali rýchlo za sebou na piatich iných predmestiach. Siedma bomba explodovala v stanici metra v Khare. Hneď po útoku zrušili v Bombaji všetku železničnú dopravu a ľudia dostali pokyn, aby sa nepribližovali k staniciam. Stav najvyššej pohotovosti vyhlásili všetky veľké indické mestá. Polícia rozbehla rozsiahlu pátraciu akciu. Zadržať sa údajne už podarilo jedného podozrivého. Podľa niektorých informácií indická polícia mala správy o pripravovanom útoku, nepoznala však čas ani miesto.

Základné údaje o meste Bombaj:
-- Hlavné mesto indického zväzového štátu Maháráštra
-- Názov Bombaj vznikol skomolením portugalského označenie pre krásny záliv (bom bahía)
-- Leží na západnom pobreží Indie pri Arabskom mori. Rozkladá sa na
ploche 440 kilometrov štvorcových
-- S 20 miliónmi obyvateľov je to piate najväčšie mesto sveta
-- Sídlia tu vedenia veľkej časti indických firiem a indická burza, najstaršia v Ázii
-- Bombaj má jednu z najrozsiahlejších sietí prímestskej železnice

01 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Izraelčania z obáv opúšťajú krajinu 02 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako prežili začiatok vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:08