StoryEditor

Británia: O rozpočte EÚ na poslednú chvíľu

21.11.2005, 23:00
Ani včerajšie stretnutie ministrov zahraničných vecí Európskej únie nevnieslo viac svetla do diskusie o rozpočte na roky 2007 až 2013. Británia, predsednícka krajina, opäť nepredložila na stôl kompromisný návrh rozpočtu.

Ani včerajšie stretnutie ministrov zahraničných vecí Európskej únie nevnieslo viac svetla do diskusie o rozpočte na roky 2007 až 2013. Británia, predsednícka krajina, opäť nepredložila na stôl kompromisný návrh rozpočtu. Navyše, ako avizoval šéf britskej diplomacie Jack Straw, chce tak urobiť až 7. decembra, teda týždeň pred kľúčovým summitom lídrov v Bruseli.

Intenzívny záver rokovaní
Londýn sa rozhodol pre intenzívny záver rokovaní. Domnieva sa, že dohoda je možná až na poslednú chvíľu, ak budú všetky strany prístupné zmenám.
"Pokiaľ by sa mala dosiahnuť dohoda, tak to bude až na najvyššej úrovni," povedal Straw. Podľa neho je prirodzené, že pri takýchto náročných rokovaniach sa všetko necháva až na koniec. "Sme plne odhodlaní urobiť všetko pre to, aby sme sa pokúsili dosiahnuť dohodu o rozpočte pre EÚ," ubezpečoval kolegov Straw. "Rokovania sú rokovania a vyžadujú si ústupky na oboch stranách, nie len na jednej strane, čo v tomto prípade znamená zo strany britského predsedníctva," dodal britský minister. Európski lídri sa na rozpočte nedohodli na júnovom summite pre spor medzi Francúzskom a Veľkou Britániou o britský rabat a dotácie pre poľnohospodárov.

Nahnevaní ministri
Väčšinu ministrov dráždi pomalá taktika britského predsedníctva. "Britské predsedníctvo sa bude musieť rozhodnúť: buď v najbližších dňoch predloží kompromisný návrh vrátane výdavkov na rozšírenie, alebo nás odsúdi na neúspech," povedal francúzsky minister zahraničných vecí Phillipe Douste-Blazy.
"Dnes sme nedosiahli žiadny pokrok, pretože neboli žiadne nové skutočnosti, o ktorých by sa dalo diskutovať," povedal poľský minister pre európske záležitosti Jaroslaw Pietras. "Len tu sedíme a strácame čas," vyhlásil rozhorčený belgický minister Karel de Gucht a diskusiu označil za nezmyselnú. Na zasadanie ministrov prišiel aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Ten už niekoľkokrát vyzval Londýn, aby otvoril diskusiu a hľadal kompromis. Podľa Barrosa nie je dôveryhodné rozprávať o ďalšom rozšírení únie, keď únia nie je schopná dohodnúť sa na financiách. Práve včera totiž ministri schválili začatie rokovaní o stabilizačnej a asociačnej dohode s Bosnou a Hercegovinou, čo je prvý krok k budúcemu členstvu.
Zároveň varoval úniu pred "skutočnou krízou", ak sa na rozpočte nedohodne.

Návrat k jednoročným rozpočtom?
Nádej na dohodu na decembrovom summite predstavuje Británia - ide o to, či bude ochotná vzdať sa časti rabatu. Mnohí diplomati však pochybujú o podpore doma na takýto ústupok. Britský minister pre európske záležitosti Douglas Alexander šéfom diplomacií pripomenul "pretrvávajúce britské reálie" v súvislosti s rabatom, že každú zmenu vo financovaní musí schváliť parlament, ktorý sa zhodol v tom, že luxemburský návrh je neakceptovateľný.
Francúzsko zatiaľ neprejavilo ochotu akceptovať reformu poľnohospodárskych dotácií a trvá na ich zachovaní v terajšej výške do roku 2013. Francúzsky minister Philippe Douste-Blazy a jeho taliansky kolega Gianfranco Fini sa zhodli, že dohoda na rozpočte sa nedá dosiahnuť tak, že sa peniaze vezmú tým krajinám, ktoré súhlasili s luxemburským návrhom a dajú sa tým, ktoré ho odmietli - Británii, Holandsku, Švédsku, Fínsku a Španielsku.
V Bruseli sa už začína hovoriť o takom scenári, že by únia nemala dlhodobé finančné výhľady na šesť rokov dopredu. Únia by sa tak vrátila k systému spred roka 1992, keď sa rozpočet schvaľoval každý rok v tvrdom zápase s Európskym parlamentom.
Bez dohody na rozpočte na roky 2007 až 2013 sa bude pokračovať podľa súčasných čísel upravených o infláciu. Británia sa nebude musieť vzdať rabatu a Francúzsko dotácií. Obeťami bude najmä desať nováčikov vrátane Slovenska.

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisky nemeckej železnice klesajú 02 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyšetrovanie France Telecom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:00