REUTERS/Remo Casilli
StoryEditor

Najvplyvnejším Európanom je taliansky premiér Draghi. V rebríčku nechýba ani Maroš Šefčovič

09.12.2021, 09:34
Autor:
ČTKČTK
Po Draghim nasledujú nový nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Najvplyvnejším Európanom je podľa tohtoročného hodnotenia spravodajského webu Politico taliansky premiér Mario Draghi. Podľa webu sa mu podarilo zvýšiť váhu Talianska v Európskej únii a patrí medzi politikov, ktorí by mohli zaujať obdobnú pozíciu v únijných štruktúrach, ako mala bývalá kancelárka Angela Merkelová.

Po Draghim nasledujú nový nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na zozname 28 najvplyvnejších osobností tento rok nefiguruje žiadny Čech, je na ňom Slovák a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Politico označuje Draghiho za "politického technokrata". Poukazuje na to, že bývalý šéf Európskej centrálnej banky bol povolaný na čelo talianskej vlády, aby vykonal ekonomické reformy a riadil krajinu pri čerpaní fondov z európskeho plánu obnovu, ktorých je Taliansko najväčším príjemcom.

"V Draghim Taliansko získalo vodcu, ktorý môže posunúť krajinu do stredu európskych záležitostí. Odchod nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mu otvára priestor, aby sa stal faktickým lídrom Únie, a to prinajmenšom v ekonomických záležitostiach," usudzuje Politico.

Fantastický generál, ale bez vojska

Podľa serveru je Draghi zvyknutý čeliť ťažkostiam; Politico pripomína jeho známe vyhlásenie z roku 2012, že Európska centrálna banka urobí čokoľvek je v jej silách, aby uchránila euro. Jeho pozíciu ale oslabuje, že za sebou nemá žiadnu politickú silu. "Je to fantastický generál, ale bez vojska," cituje server nemenovaného únijného diplomata.

Redakcia Politico sa pri výbere osobností na čele rebríčka riadila úvahou, ako budú vyzerať štruktúry Únie po odchode Angely Merkelovej. Jej koniec v politike otvorilo "prázdno v únijných politických záležitostiach".

​Vďaka svojim vyjednávacím schopnostiam Merkelová dokázala "uhasiť" rad kríz, ktorým Európska únia a eurozóna čelili v poslednom desaťročí. Merkelová ale podľa serveru po sebe zanechá aj množstvo nevyriešených otázok, napríklad nedokončenú menovú úniu či vzťahy s Čínou a Ruskom.

V rebríčku nechýba Šefčovič

Na druhom a treťom mieste sa umiestnili ďalší dvaja politici, ktorí by mohli zaujať ústrednú pozíciu v európskych záležitostiach. Sú to nástupca Merkelovej na čele nemeckej vlády Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v posledných mesiacoch stavil na témy, ako sú posilnenie únijnej suverenity či európskeho obranného priemyslu.

Vo výbere tento rok nefiguruje žiadny Čech, vlani v ňom bol pražský primátor Zdeněk Hřib. Vďaka svojej úlohe pri vyjednávaní s Britániou sa v rebríčku tento rok objavil Slovák a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorého Politico označil za "vrchného riešiteľa problémov" komisie.

Politico svoj výber osobností rozdelil do troch sekcií – ľudia činu, ktorí držia výkonnú moc, snílkovia a buriči, ktorí sú proti obvyklým poriadkom.

V tejto poslednej - buřičskej - kategórii sa umiestnili okrem iného maďarský premiér Viktor Orbán, bieloruský vládca Alexander Lukašenko, nový nemecký minister financií Christian Lindner, ktorý sa podľa serveru stane "mužom nie" nemeckej vlády, či šéfka madridského regiónu Isabela Díazová Ayusová, ktorá vyznačovala odmietaním uzáver počas pandémie koronavírusu.

01 - Modified: 2021-11-16 19:13:52 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko a Taliansko chystajú dohodu na éru po Merkelovej 02 - Modified: 2021-12-08 08:42:54 - Feat.: 0 - Title: Merkelovú vystriedal Scholz. Nemecko má nového kancelára 03 - Modified: 2021-09-02 16:54:52 - Feat.: 0 - Title: Draghi sa jednoznačne vyslovil za povinné očkovanie v Taliansku, pod jednou podmienkou 04 - Modified: 2021-09-24 12:40:36 - Feat.: 0 - Title: EÚ po Merkelovej? Do pozície európskeho lídra zamieril veterán "Supermario"
01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:23