StoryEditor

Kubánska armáda je vraj na nohách

04.08.2006, 00:00
Kubánski vojaci v aktívnej službe či v zálohe, policajti, brigády rýchleho nasadenia sú údajne v stave pohotovosti. Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na dostupné svedectvá, sa tak stalo počas posledných dvoch dní, keď kubánsky vodca Fidel Castro pre zdravotné problémy skončil v nemocnici a vládu nad krajinou prevzal jeho brat Raúl.

Kubánski vojaci v aktívnej službe či v zálohe, policajti, brigády rýchleho nasadenia sú údajne v stave pohotovosti. Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na dostupné svedectvá, sa tak stalo počas posledných dvoch dní, keď kubánsky vodca Fidel Castro pre zdravotné problémy skončil v nemocnici a vládu nad krajinou prevzal jeho brat Raúl. Úrady však otvorene o mobilizácii bezpečnostných síl nehovoria. Navonok vyzerá všetko tak, akoby sa nič nedialo. "Nič nie je vidieť, ale nastal vojnový stav," tvrdí 22-ročný obyvateľ Havany. V továrňach aj v úradoch sa údajne konajú mimoriadne schôdze, na ktorých zástupcovia komunistickej strany informujú zamestnancov o zdravotnom stave Fidela Castra. "Mám husiu kožu, pretože situácia je vážna," vraví nemenovaný zamestnanec, ktorého citoval kubánsky denník Granma.
Kde je Raúl
Situáciu na Kube dokresľuje skutočnosť, že od pondelka, keď Raúl Castro začal v krajine vládnuť, sa neobjavil na verejnosti a nevydal žiadne vyhlásenie. Podľa mnohých Kubáncov je to neklamné znamenie, že ten, kto skutočne vládne, je stále Fidel, aj keď je pripútaný na lôžko.
Posledné informácie o zdravotnom stave kubánskeho vodcu hovoria, že sa mu darí a je "veľmi živý". Sestra Fidela Castra, ktorá od roku 1964 žije v exile na Miami, včera dokonca uviedla, že jej brat už nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Odmietla však povedať, od koho túto informáciu má. Zatiaľ teda nie je jasné, či sa Fidel zotavuje v nemocnici alebo doma.

Američania majú obavy
Situáciu na Kube pozorne sledujú Spojené štáty. Biely dom včera vyzval Kubáncov z ostrova slobody a emigrantov na Floride, aby sa nepúšťali do masovej migrácie cez Floridskú úžinu. Washington sa obáva, že po prípadnej smrti Fidela Castra by kubánski emigranti začali masovo navštevovať svojich príbuzných na Kube a pokúšali by sa s nimi vracať aj späť na Floridu. "Toto nie je vhodná doba, aby sa ľudia pokúšali dostať sa cez vodu jedným či druhým smerom," uviedol hovorca Bieleho domu Tony Snow. K slovu sa medzitým prihlásila aj najväčšia exilová organizácia Kubáncov v USA. Jej šéf Jorge Mas Santos vyzval na ukončenie diktatúry bratov Castrovcov. "Naskytá sa príležitosť pre odvážnych mužov a ženy, ktorí si želajú, aby sa Kuba vybrala inou cestou. Mali by ju využiť," vyhlásil Santos. Ako dodal, vie si predstaviť, že vojenská vzbura alebo povstanie občanov by priviedli Kubu na cestu k demokracii.

01 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irak otriasa aj reklamou v médiách 02 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záujem o výrobky z ČR 03 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Wienerberger chce vyrobiť viac 04 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Automobilový trh vplyv vojny nepocítil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:17