StoryEditor

Povedali po poprave

01.01.2007, 23:00

"Naša bohatá a čistá krajina sa konečne -- a navždy -- zbavila svinstva diktátora, čierna stránka irackej histórie sa otočila, a tyran zomrel," iracký premiér Núri Malíki.
"Vykonanie spravodlivosti na Saddámovi Husajnovi neukončí násilie v Iraku. Stane sa však významným medzníkom na irackej ceste k demokracii, ktorá si dokáže sama vládnuť, sama sa udrží a sama sa ubráni," americký prezident George W. Bush.
"Som rada, že Saddám Husajn bol odsúdený irackým tribunálom aspoň za niektoré zo svojich hrozných zločinov, ktoré spáchal proti irackému ľudu," britská ministerka zahraničných vecí Margaret Beckettová.
"Francúzsko, ktoré sa ako ostatní európski partneri zasadzuje za všeobecné zrušenie trestu smrti, berie popravu Saddáma Husajna na vedomie. Teraz viacej ako predtým musí byť cieľom návrat k plnej suverenite a stabilite v Iraku," francúzske ministerstvo zahraničných vecí.
Ruské ministerstvo vyjadrilo nad popravou poľutovanie a pripomenulo, že zostali nevypočuté výzvy na udeleniu milosti, ktoré žiadali mnohé miesta sveta.
"Je to tragická udalosť, rovnako ako všetky tresty smrti," Vatikán.
"Proti barbarstvu nemožno bojovať barbarskými činmi a trest smrti nie je zlučiteľný s demokraciou," európsky komisár Louis Michel.
Poprava bol "politický zločin, ktorý porušuje všetky zásady medzinárodného práva," palestínske hnutie Hamas.
"Jeho smrť znamená, že tyranský režim sa stáva minulosťou, a preto prítomnosť a budúcnosť by mala patriť procesu zmierenia," austrálsky minister zahraničia Alexander Downer.
"Poprava je vecou irackej vlády. Sviatok íd al - adhá by však mal byť "dňom šťastia, dobra a zmierenia, a nie dňom odplaty," afganský prezident Hamíd Karzái.
"Trest smrti nemal byť vykonaný, jeho vykonanie je pre nás sklamaním," indický minister zahraničných vecí Pranáb Mukherdží.
"Nikto Husajna nemiloval, ale spôsob, akým bol súdený, bol nesprávny a nespravodlivý," predstaviteľ pakistanskej opozície Liakat Balúč.
"Ďalšia veľká chyba USA," bývalý Saddámov veľvyslanec pri OSN Muhammad Dúrí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:48