StoryEditor

V OSN sme zažiarili

28.02.2007, 23:00
Slovensku sa v týchto dňoch klania celý diplomatický svet. Naše predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN bolo historickým úspechom.

Slovensku sa v týchto dňoch klania celý diplomatický svet. Naše predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN bolo historickým úspechom. "Stáli, nestáli aj radoví členovia OSN vysoko hodnotili naše predsedníctvo," povedal pre HN hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda.
O úspech slovenského predsedníctva sa zaslúžila naša "malá", len 15-členná diplomatická misia pod vedením veľvyslanca pri OSN Petra Buriana. Svetová diplomacia vysoko ocenila otvorenie témy, ktorej sa dovtedy mnohí vyhýbali. Tou bola (okrem iných tém) reforma bezpečnostného sektora, ktorá vďaka nám nezostane len abstraktným pojmom. "My sme tému vytiahli a dostali do trvalej agendy OSN, čo je veľký úspech," povedal Škoda. Podľa neho to ocenil aj generálny tajomník OSN Pan Ki Mun. V praxi to znamená asi toľko, že sa krajinami, ktoré sa stále vracajú k násiliu, bude organizácia pravidelne zaoberať spolu s generálnym tajomníkom.
"Sme veľmi potešení prácou slovenskej delegácie pre jej extrémnu profesionalitu. Bezpečnostná rada pod slovenským vedením pracovala veľmi dobre," povedal pre HN hovorca stálej americkej misie pri OSN Rick Grenell.
Svet nás vnímal
Podľa Grenella Burian mal a má zásluhu na tom, že stretnutia v rade mali pohyb. A celá delegácia bola efektívna. Jeho slová pre HN potvrdil aj tajomník britskej stálej misie pri OSN Sir Emyr Jones Parry. "Pán Burian a jeho tím urobili kus dobrej práce. Február bol mesiacom, v ktorom rada viedla dôležité debaty o reforme bezpečnostného sektora a nešírenia zbraní hromadného ničenia a prijala rezolúciu, ktorá dúfame, že prinesie mier a stabilitu do Somálska," povedal Parry pre HN.
"Aj toto sme bravúrne zvládli. Superlatívy nie sú náhodné ani nadhodnotené," komentoval Škoda.
Reforma bezpečnostného sektora
Úlohou reformy bolo zabezpečiť, aby v krajinách, ktoré prechádzajú z totalitného režimu do demokratického zriadenia, polícia a armáda neprevzali moc do svojich rúk, nekonali svojvoľne a aby, naopak, pomáhali pri nastolení demokracie. Slovensku sa v tejto otázke podarilo získať podporu všetkých členov, čo v OSN nebýva zvykom. "Mohli sme si vybrať niečo banálne, ale zobrali sme si obrovskú tému," zhŕňa naše predsedníctvo Škoda.

01 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ZAUJÍMAVOSTI 02 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z hokejovej kuchyne majstrov sveta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:47