StoryEditor

Druhá šanca pre Írov

27.03.2007, 00:00
Autor:
mokmok
Medzi severoírskymi protestantmi a katolíkmi došlo včera k historickej dohode, ktorá má šancu priniesť provincii vytúžený mier.

Medzi severoírskymi protestantmi a katolíkmi došlo včera k historickej dohode, ktorá má šancu priniesť provincii vytúžený mier. Lídri hlavných politických strán, protestant Ian Paisley aj katolík Gerry Adams, ktorí si dlho nevedeli prísť na meno, sa dohodli na prvom spoločnom vládnom kabinete. "Novinka je, že vo vláde teraz budú dominovať dve radikálne strany (protestantská unionistická a katolícka Sinn Féin, pozn. red.) a tie musia spolupracovať," komentoval pre HN Ivo Šlosarčík z inštitútu medzinárodných štúdií v Prahe.
Prvý krok k nábožensko-politickému zmiereniu tak prichádza po vyše 30- ročnom sektárskom násilí, ktoré si vyžiadalo asi 3 600 životov, rozdelilo rodiny a viedlo k nevraživosti medzi protestantmi a katolíkmi. Snahy o stabilný severoírsky parlament a vládu stroskotali už niekoľkokrát. Nádeje na mier marili útoky Írskej republikánskej armády, ozbrojeného krídla republikánskej strany Sinn Féin.

01 - Modified: 2003-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bezpečnosť nie je zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:18