StoryEditor

Rok po útokoch v Londýne majú ľudia stále strach

07.07.2006, 00:00
Je to už rok, čo sa Londýn pozrel priamo do tváre svetovému terorizmu. Prišlo to nečakane. 7. júla 2005 štyria teroristi prišli na stanicu King's Cross pred pol deviatou. Tu sa rozdelili. V metre potom explodovali tri bomby. Štvrtý výbuch zaznel o hodinu neskôr v poschodovom autobuse číslo 30 na Tavistock Square v centre mesta. Výsledok útoku 56 mŕtvych, vrátane atentátnikov a 700 zranených.

Je to už rok, čo sa Londýn pozrel priamo do tváre svetovému terorizmu. Prišlo to nečakane, v čase, keď sa najsilnejší muži sveta zo skupiny G8 stretli v inej časti britského kráľovstva, v Škótsku. Dňa 7. júla 2005 štyria teroristi prišli na stanicu King's Cross pred pol deviatou. Tu sa rozdelili. V metre potom explodovali tri bomby. Štvrtý výbuch zaznel o hodinu neskôr v poschodovom autobuse číslo 30 na Tavistock Square v centre mesta. Výsledok útoku 56 mŕtvych vrátane atentátnikov a 700 zranených.

Deň, na ktorý sa nezabúda

Pre väčšinu Britov je dnešný deň spomienkou na dlhé hodiny pozerania najnovších správ z ulíc Londýna. Pre tých, ktorí prežili, zase konkrétna, nekončiaca sa trauma. Niektorí zo zranených boli ešte pred niekoľkými týždňami v nemocnici.
Štyria atentátnici boli britskí moslimovia, traja pakistanského pôvodu a jeden z Jamajky. Mozgom krvavých útokov bol pravdepodobne Mohammed Sidique Khan. Ten celú akciu pripravil aj financoval. K útokom sa prihlásili hneď dve islamistické skupiny napojené na Al-Kajdu, neznáma Tajná skupina džihádu a tiež Brigáda Abú Háfiza Masrího. Napriek tomu, že vyšetrovanie neodhalilo priame napojenie teroristov na Al-Kájdu, zistilo sa, že dvaja z atentátnikov strávili niekoľko mesiacov v Pakistane, kde sa mohli s medzinárodnou sieťou teroristov skontaktovať.

Tajná služba a konšpirácie
Mnohí Londýnčania sa pýtajú: "Prečo sa to vlastne stalo?" Britská vláda tvrdí, že vyšetrovanie je rozbehnuté na maximum. Obete majú dojem, že viac sa zamlčuje ako objasňuje a chcú nové verejné vyšetrovanie. Aj vďaka neinformovanosti zo strany polície sa na internete objavili i nezmyselné konšpiračné teórie. Tie hovoria o tom, že atentáty boli dôsledkom zbabraného cvičenia Scotland Yardu alebo dokonca dielom izraelskej tajnej služby Mossad.
V predvečer výročia krvavých teroristických útokov na verejnú dopravu má protiteroristické oddelenie britského ministerstva obrany na konte ďalší škandál. V priekope pri ceste sa našli dôležité tajné dokumenty. Materiál so 46 stranami obsahoval plány Veľkej Británie v prípade nových teroristických útokov a zoznam najpravdepodobnejších cieľov teroristov. Dokumenty ukradli z auta dôstojníka protiteroristického oddelenia.

Čoraz mladší teroristi
Británia v reakcii na útoky prijala aj protiteroristické zákony. Podľa opozície však až priveľmi zasahujú do súkromia a dávajú nadbytočné právomoci polícii. Napriek tomu je hrozba teroristického útoku v Británii reálna ako nikdy predtým. Scotland Yard vedie približne 70 vyšetrovacích operácií spojených s terorizmom. Znepokojujúci je najmä fakt, že väčšina prípadov je spojená s aktivitami britských občanov namierených proti ich vlastným spoluobčanom, a mimoriadne nízky vek obvinených osôb. Radikalizácia mladých ľudí, ktorí pochádzajú z imigrantských rodín, je pravdepodobne výsledkom pocitu nespravodlivosti či vplyvu islamských duchovných. Práve pred výročím útokov zverejnila televízia Al-Džazíra videonahrávku Ajmána Zavahrího, druhého muža organizácie Al-Kájda, ktorý ocenil teror v Londýne. Do vysielania pustila tiež údajne posledné vyhlásenie jedného zo samovražedných londýnskych útočníkov. "To, čo ste zažili, je iba začiatokk," hovorí na nahrávke Shehzad Tanweer.

01 - Modified: 2003-03-19 08:19:34 - Feat.: 0 - Title: Zaujímavé technológie v ThinkPad R40
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:46