StoryEditor

Rusi hrozia našim susedom

19.02.2007, 23:00
Kremeľ začal hrať s Európou ruskú ruletu. Používa však opačný princíp: náboje z pomyslenej pištole nevyberá, ale vkladá ďalšie.

Kremeľ začal hrať s Európou ruskú ruletu. Používa však opačný princíp: náboje z pomyslenej pištole nevyberá, ale vkladá ďalšie. Zatiaľ posledný do nej včera vložil veliteľ ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov, ktorý varoval slovenských spojencov z NATO - Česko a Poľsko, že Rusko nebude tolerovať americké protiraketové základne na ich území. Pohrozil dokonca, že na tieto ciele namieria ruské rakety. "Zatiaľ tam nič nepostavili, ale ak sa tak stane, naše raketové vojská zaradia tieto objekty medzi svoje ciele," vyhlásil Solovcov. Jeho slová tak ešte viac pritvrdili rétoriku Kremľa z posledných týždňov, ktorá sa už priveľmi podobá tej z čias studenej vojny.
Naši spojenci v ohrození
Paradoxne, práve včera sa český premiér Mirek Topolánek dohodol vo Varšave so svojím poľským náprotivkom Jaroslawom Kaczynským, že zrejme americkú požiadavku "odklepnú". Kremeľ považuje americké základne v Česku a Poľsku za hrozbu pre vlastnú bezpečnosť a za porušenie strategickej rovnováhy medzi veľmocami. "Viac ráz sme Rusko informovali, že systém protiraketovej obrany nie je namierený proti nemu a vzhľadom na nízky počet rakiet nemôže byť pre neho hrozbou," povedal pre HN hovorca českého ministerstva obrany Andrej Čírtek.
Solovcovove hrozby jednoznačne odmietlo aj NATO. "Tieto extrémne slová sú nemiestne," povedal hovorca aliancie James Appathurai.
Kremeľ nežartuje
Rusko už varovalo, že môže jednostranne odstúpiť od zmluvy o redukcii jadrového arzenálu z roku 1987, ak v Česku a Poľsku postavia americké základne. Vyjadrenia ruského generála Solovcova o namierení rakiet na tieto objekty túto hrozbu ešte umocnili. "Hrozba je reálna. Kremeľ to urobí," povedal pre HN šéfredaktor ruského časopisu Russia and Global Affairs Fjodor Lukjanov.

Tri hrozby Kremľa
- 10. február: Prezident Vladimir Putin varuje, že americký systém neostane bez ruskej odpovede.
- 16. február: Náčelník ruského generálneho štábu Jurij Balujevskij pohrozil, že Rusko môže odstúpiť od zmluvy o jadrovom odzbrojení.
- 19. február: Veliteľ ruských raketových síl Nikolaj Solovcov vyhlásil, že Česko a Poľsko môžu zaradiť medzi svoje ciele.

01 - Modified: 2003-04-28 20:52:25 - Feat.: 0 - Title: Všetky topánky idú do sveta 02 - Modified: 2003-04-28 20:54:32 - Feat.: 0 - Title: Budapešť prežíva hotelový boom 03 - Modified: 2003-04-28 20:57:51 - Feat.: 0 - Title: Spor s ČSOB môže skončiť mimo súdu 04 - Modified: 2003-04-28 21:00:50 - Feat.: 0 - Title: V Londýne sa rozhodne o obnove Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 14:25