StoryEditor

V USA sa vykoľajil vlak, vagóny sa zrútili na diaľnicu, hlásia mŕtvych a desiatky zranených

18.12.2017, 17:22
Na mieste je niekoľko mŕtvych, polícia zatiaľ nechce počty špecifikovať.

Neďaleko Seattlu na západe Spojených štátov sa dnes pri prvej ceste na novej trati vykoľajil expresný vlak, časť súpravy sa potom z železničného mosta zrútila na diaľnicu. Nešťastie si podľa informácií agentúry AP vyžiadalo najmenej šesť mŕtvych.

Podľa oznámenia štyroch okolitých nemocníc bolo hospitalizovaných asi 50 ľudí, stav dvoch z nich je kritický a ďalších 11 osôb je vo vážnom stave. Predbežné vyšetrovanie podľa AP ukazuje, že vlak zrejme narazil do prekážky na trati.

Vagóny skončili na diaľnici

Nehoda sa stala v štáte Washington pri meste DuPont, ktoré leží asi 60 kilometrov južne od Seattlu. Z novo zverejnených fotografií je zrejmé, že sa na diaľnici I-5 zrútilo niekoľko vagónov, najmenej jeden z nich dopadol na strechu, ďalšie dva vozy z mosta zostali visieť strechou hore.

Podľa webu transitdocs.com išiel vlak spoločnosti Amtrak pred vykoľajením rýchlosťou asi 130 kilometrov za hodinu, maximálna povolená rýchlosť na novej trati je pritom 127 kilometrov za hodinu. Nehoda sa stala na úseku trate, ktorý prešiel modernizáciou s cieľom zrýchliť spojenie zo Seattlu smerom na juh.

Nehodu predpovedali

Starosta mesta Lakewood blízkeho trati Don Anderson už skôr varoval pred možnou smrteľnou haváriou, predpovedal však, že vlak narazí do chodca či auta.

"Niekoľko vozidiel na I-5 narazilo do vykoľajených vagónov Amtrak. Viacero motoristov utrpelo zranenia, z áut ale žiadni mŕtvi hlásení nie sú," uviedol úrad miestneho šerifa.

Spoločnosť spolupracuje

Spoločnosť Amtrak na twitteri oznámila, že v súprave cestovalo asi 78 pasažierov a päť členov posádky. Pre príbuzných cestujúcich bola zriadená osobitná telefónna linka. Vlak podľa Amtraku išiel na linke zo Seattlu do Portlandu v štáte Oregon.

Dnes tiež bola prvýkrát pre cestujúcich otvorená nová stanica v meste Tacoma, ktoré je súčasťou projektu nového železničného spojenia. Práve v úseku medzi DuPontom a Tacomou sa nehoda stala.

Trump chce investície

Prezident Donald Trump k nehode uviedol, že sa len ukazuje nutnosť investícií do americkej infraštruktúry, ako to navrhuje. 

Bilióny dolárov sa minuli na Blízkom východe, zatiaľ čo naše cesty, mosty, tunely a železnice sa rozpadajú, vyhlásil americký prezident Donald Trump.

"Moje myšlienky a modlitby sú s každým, koho sa dotýka toto vlakové nešťastie," napísal Trump na Twitteri. Tragédia podľa neho "ukazuje viac ako kedykoľvek predtým, prečo musíme rýchlo schváliť plán infraštruktúry, ktorý bude čoskoro predložený".

"Sedem biliónov dolárov minutých na Blízkom východe, zatiaľ čo naše cesty, mosty, tunely, železnice (a ďalšie) sa rozpadajú! Nie na dlho!" dodal šéf Bieleho domu.

"Cestoval som do práce dnes ráno na I-5 a náhle sme sa zastavili," povedal Greg Mukai telefonicky CNN. "Všetci sme sa pokúsili rýchlo zastaviť, aby sme sa vyhli vrážaniu do seba navzájom, aby som bol úprimný. Keď sme sa všetci zastavili, dokázal som sa pozrieť a bohužiaľ som uvidel túto strašidelnú vec ... vlak visiaci nad prechodom. Veľa vojenských pracovníkov a ľudí pribehlo, aby sa pokúsili pomôcť čo najlepšie. "

Na mieste nehody zasahuje veľký počet záchranárov a hasičov. Diaľnica pod nadjazdom je uzavretá a polícia vyzýva ľudí, aby sa miestu vyhli.

Danae Orlob via AP

01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:02