StoryEditor

Návrh ústavy vraj proti malým štátom

28.05.2003, 00:00

Vplyvný poslanec Európskeho parlamentu Elmar Brok včera ostro kritizoval Prezídium Konventu o budúcnosti Európy a jeho predsedu Valéryho Giscarda d´Estainga za návrh ústavy, ktorého druhú časť včera zverejnili v Bruseli.
Podľa Broka menšie krajiny a Európska komisia majú pocit, že bojujú proti veterným mlynom a prezídium trvale ignoruje ich názory. "Takýto návrh nie je prijateľný pre menšie štáty. Chceme v Európe direktoriát, kde o všetkom rozhoduje šesť veľkých krajín? Ak áno, bude to koniec Európskej únie," vyhlásil rozhorčený Brok na tlačovej konferencii v Bruseli.
Reagoval na to, že prezídium do prvých 59 článkov nezapracovalo námietky väčšiny delegátov konventu a najspornejšie články, týkajúce sa inštitúcií, predložilo v nezmenenej podobe. Podľa nich by mala mať únia stáleho voleného prezidenta, zrušilo by sa rotujúce predsedníctvo a zmenšil počet členov Európskej komisie. Giscarda a prezídium Brok obvinil, že ignorovali drvivú väčšinu z vyše 1 500 pozmeňovacích návrhov, ktoré k textu ústavy predložili členovia konventu. "To len dokazuje, koľko sa toho deje za zatvorenými dverami, že tu ide o jednu veľkú politickú hru," pokračoval Brok. Podľa nemeckého kresťanského demokrata návrh ústavy zredukuje komisiu a parlament na mašinériu, ktorej jedinou úlohou bude zabezpečiť fungovanie vnútorného trhu a legislatívu, zatiaľ čo skutočná moc a všetky politické rozhodnutia budú sústredené v rukách národných vlád združených v Rade EÚ.
Prezídium včera zverejnilo ďalšiu časť európskej ústavy, ktorá sa okrem iného týka politík únie. Na rozdiel od pôvodného návrhu prezídium chce zachovať právo národného veta v zahraničnej politike EÚ, čo by znamenalo, že spoločný postup únie môže ktorákoľvek krajina zablokovať. Väčšina delegátov konventu pritom v diskusii o tejto otázke presadzovala väčšinové hlasovanie pri rozhodnutiach v zahraničnej politike. Proti vetu vystupovali najmä Británia a Francúzsko. Oslabené bude podľa všetkého tiež postavenie európskeho ministra zahraničných vecí, ktorý sa bude zodpovedať národným vládam a v podstate bude len plniť ich rozhodnutia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 09:04