Reuters
StoryEditor

Trump chce zmeniť jadrovú dohodu s Iránom. Vyslúžil si za to kritiku

13.01.2018, 13:38
Autor:
ČTKČTK
Plány amerického prezidenta sa nepáčia Rusku ani Iránu.

Za veľmi negatívne považuje Rusko piatkové rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa k dohode o iránskych jadrových zbraniach. Povedal to dnes námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

Trump ohlásil, že naposledy predlžuje režim zmiernených sankcií proti Iránu a že sa bude usilovať o zmenu dohody z roku 2015. Irán dnes oznámil, že na žiadnu úpravu tohto dokumentu nepristúpi.

Rjabkov povedal, že Rusko urobí všetko pre zachovanie dohody, a vyzval spojenecké krajiny, aby sa zachovali rovnako. "Túto dohodu nemožno meniť s použitím buldozéru," povedal Rjabkov.

Trump v piatkovom vyhlásení vyzval európskych spojencov a americký Kongres, aby mu pomohli napraviť "katastrofálne chyby" dohody, už za USA uzavrela administratíva jeho predchodcu Baracka Obamu.

Dohoda, ku ktorej signatárom ďalej patria Irán a päť ďalších krajín, zmierňuje protiiránske ekonomické sankcie výmenou za spomalenie iránskeho jadrového programu. Má ale časovo obmedzenú platnosť a Trump ju už od svojej predvolebnej kampane označuje za zlú.

O sankčnom režime sa v USA rozhoduje každých 120 dní. Trump v piatok oznámil, že je to naposledy, čo dáva súhlas so zmierneným režimom sankcií.

Iránske ministerstvo zahraničia dnes vo vyhlásení uviedlo, že Teherán na žiadnu zmenu dohody nepristúpi "ani teraz, ani v budúcnosti" a že "neurobí nič nad rámec svojich záväzkov". Nemieni pripustiť, aby Trump presadil svoju požiadavku, aby dohoda zahrnula tiež obmedzenie iránskeho balistického programu.

Irán vykonáva testy svojich rakiet, čo Washington označuje za porušenie dohody, avšak Teherán nie. Text mu nariaďuje iba nevyvíjať rakety schopné niesť jadrovú nálož; testované strely podľa Teheránu také hlavice niesť nemôžu.

Trump v piatok tiež ohlásil oddelené sankcie za testy balistických striel a za údajné porušovanie ľudských práv v Iráne. Jedným zo 14 postihnutých, na ktorých sa tieto sankcie vzťahujú, je Sádek Larídžání, ktorý stojí na čele iránskej justície.

Podľa iránskeho ministerstva zahraničia tým Trump "prekročil všetky medze".Tieto sankcie podľa úradu odporujú medzinárodnému právu a vyvolajú "ostrú iránsku reakciu".

01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:20