REUTERS/Fabrizio Bensch
StoryEditor

Diskusia o kvótach zaberá podľa Kurza príliš veľa priestoru. Merkelová hovorí o solidarite

17.01.2018, 14:21
Autor:
ČTKČTK
Európska únia by sa podľa neho mala skôr sústrediť na ochranu vonkajších hraníc.

Nový rakúsky kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) sa domnieva, že diskusia o kvótach na prerozdeľovanie utečencov zaberá príliš veľa priestoru. Európska únia by sa podľa neho mala skôr sústrediť na ochranu vonkajších hraníc a na pomoc krajinám pôvodu utečencov. Povedal to dnes v Berlíne po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (CDU). Tá vyjadrila presvedčenie, že by európske krajiny v otázke migrácie mali byť solidárne.

"Som presvedčený, že riešenie migračnej otázky spočíva v riadnej ochrane hraníc a silnejšej pomoci v mieste (pôvodu migrantov)," povedal dnes rakúsky kancelár. "Myslím, že diskusia o kvótach zaberá príliš veľa miesta, ak chceme migračnú otázku vyriešiť," uviedol takisto Kurz, ktorý sa už skôr vymedzoval voči utečeneckej politike nemeckej vlády a jej šéfky Merkelovej. Rozdiely v pohľade na túto otázku dnes obaja na spoločnej tlačovej konferencii pripustili.

Ako Kurz, tak Merkelová sa ale zhodujú v tom, že prvým krokom k riešeniu migrácie musí byť lepšia ochrana vonkajších hraníc Európskej únie. "Keď ale ochrana hraníc, ktorá je samozrejme na mori veľmi zložitá, nefunguje dostatočne, tak z môjho pohľadu nie je možné, aby niektoré krajiny hovorili, že sa na európskej solidarite nebudú podieľať," vyjadrila svoje presvedčenie šéfka nemeckej vlády. To, že niektoré štáty tvrdia, že s tým nechcú mať nič spoločné, považuje Merkelová za nesprávne.

Povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov odmietajú predovšetkým krajiny takzvanej višehradskej štvorky, čo je Česká republika, Slovensko, Poľsko a Maďarsko.

Práve na blízkosť Rakúska krajinám V4 v otázke migrácie sa dnes Kurza pýtali. Odpovedal, že niekedy má Viedeň rôzne názory s Nemeckom, inokedy sa štvoricou stredoeurópskych štátov. Jeho krajina by rada stavala medzi oboma stranami sporu mosty, poznamenal tiež rakúsky kancelár.

01 - Modified: 2024-02-23 19:31:06 - Feat.: - Title: Súd uznal bývalého rakúskeho kancelára Kurza vinným z krivej výpovede 02 - Modified: 2023-10-20 20:06:00 - Feat.: - Title: Rakúsky exkancelár Kurz vypovedal na súde, prokuratúra mu vraj krivdí 03 - Modified: 2023-10-18 13:18:56 - Feat.: - Title: Aféra Ibizagate sa vracia na scénu. V Rakúsku súdia bývalého kancelára Kurza 04 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 05 - Modified: 2023-08-18 11:37:51 - Feat.: - Title: Bývalý rakúsky kancelár Kurz bol obžalovaný z krivej výpovede
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:23