StoryEditor

Havajská agentúra čelí škandálom. Po spustení falošného poplachu začalo internetom kolovať ich heslo

18.01.2018, 09:41
Autor:
klkl
Agentúra vylúčila, že by za poplachom stál hackerský útok.

V sobotu vydesil obyvateľov Havaja poplach, ktorý ich varoval pred blížiacou sa balistickou raketou. Správa zaslaná ľuďom dôrazne varovala, že nejde o cvičenie. Bol to však omyl a poplach bol po chvíli odvolaný.

Oficiálne vysvetlenie úradov hovorilo o omyle pracovníka, ktorý pri preberaní zmeny stlačil zlý gombík. „Bola to chyba, ktorá vznikla počas štandardnej procedúry, keď sa menili služby a zamestnanec stlačil zlý gombík,“ vysvetľoval incident guvernér David Ige.

Takto vyzerá obrazovka, z ktorej bolo varovanie pred balisitckou strelou odoslané. Pracovník klikol na odkaz "PACOM (CDW) State Only". Spustiť však mal ten, ktorý má pred týmto názvom slovíčko DRILL, čiže cvičenie.

Havajská agentúra pre núdzové riadenie, ktorá je zodpovedná za posielanie podobných varovných správ poprela, že by išlo o hackerský útok. Na Twitteri sa však v uplynulých dňoch objavila fotografa, ktorú ešte v júli minulého roku zhotovila agentúra AP.

Táto fotografia podľa Business Insider vyvolala otázky ohľadne zabezpečenia agentúry. Pózuje na nej totiž pracovník agentúry pred zostavou monitorov. Na jednom z nich je prilepený post-it odkaz s heslom.

Hovorca núdzovej agentúry pre Hawaii News Now potvrdil autenticitu hesla, ktoré bolo podľa jeho slov používané pre „internú aplikáciu“. Tá by sa podľa jeho slov nemala už používať.

Business Insider pripomína, že počítače na fotografii priamo nesúvisia so systémom, ktorý poslal falošnú výstrahu. Fotografia však vyvoláva otázky o zabezpečení informačných systémov v agentúre. Na ďalšej obrazovke bola pri tom prilepená poznámka, ktorá užívateľovi pripomínala, aby sa zo systému odhlasoval.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:36