TASR/Reuters
StoryEditor

Japonsko protestuje proti používaniu vlajky zjednotenej Kórey. Nesúhlasí s vyobrazením sporných ostrovov

05.02.2018, 09:59
Autor:
ČTKČTK
Skupinu malých ostrovov v Japonskom mori si nárokuje aj Južná Kórea aj Japonsko.

Japonská vláda predložila Južnej Kórei protest proti "neprijateľnému" používaniu spoločnej kórejskej olympijskej vlajky, na ktorej sú vyobrazené sporné ostrovy. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Severná a Južná Kórea sa začiatkom tohto roka dohodli, že ich výpravy budú na začiatku zimných olympijských hier v juhokórejskom Pchjongčchang 9. februára kráčať spoločne pod jednou vlajkou, na ktorej je bledomodro vyobrazený Kórejský polostrov. Obe krajiny tiež postavia spoločný ženský hokejový tím.

Na vlajke je však okrem Kórejského polostrova viditeľná tiež modrá bodka znázorňujúa skupinu ostrovčekov v Japonskom mori, ktoré si nárokujú ako Južná Kórea, tak Japonsko. Kórejci nazývajú tieto neobývané skaliská Tokto, Japonci im hovoria Takeshima.

"Vlajka je neprijateľná vzhľadom k nášmu stanovisku o našej zvrchovanosti nad Takeshimou," povedal dnes novinárom hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.

"Predložili sme diplomatickými kanálmi protest Južnej Kórei, v ktorom zdôrazňujeme naše stanovisko," dodal s tým, že problém, ktorý sa objavil len pár dní pred začiatkom olympiády, je "nesmierne poľutovaniahodný".

Kontroverznou vlajkou už povzbudzovali diváci spoločný kórejský tím hokejistiek v nedeľňajšom prípravnom zápase so Švédskom.

Juhokórejčania majú od roku 1954 na súostroví Takeshima/Tokto pohraničnú stráž. V roku 1997 uzavreli Južná Kórea a Japonsko dohodu o rybolove, ktorá rybárom z oboch krajín umožňuje pri ostrovoch voľne loviť. Okolo ostrovov sú významné loviská rýb a predpokladá sa, že sú tam aj bohaté náleziská nerastov.

Japonsko pred mesiacom otvorilo v Tokiu múzeum, ktoré je venované súostrovie Takeshima/Tokto, čo okamžite vyvolalo protesty zo strany Južnej Kórey.

Súčasťou expozície múzea, ktoré spravuje japonská vláda, sú aj dokumenty a fotografie obhajujúce japonské nároky na iné ostrovčeky, o ktoré sa Japonsko prie zase s Čínou.

01 - Modified: 2024-02-10 20:40:00 - Feat.: - Title: Juhokórejský prezident odkázal vojakom, aby pri provokácii najprv konali a potom hlásili 02 - Modified: 2023-08-26 06:05:47 - Feat.: - Title: Študentov v Soule prepustili po pokuse vstúpiť na japonské veľvyslanectvo 03 - Modified: 2023-08-17 14:37:22 - Feat.: - Title: Južná Kórea a Japonsko ukončili diskusie o pláne vypúšťania vody z Fukušimy 04 - Modified: 2023-05-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor týždňa Pavla Novotného: Do inovácií nalievame 25 miliárd dolárov ročne, tvrdí kórejský viceminister 05 - Modified: 2023-05-21 10:56:22 - Feat.: - Title: Scholz navštívil demilitarizovanú zónu v Kórei. Neskôr sa stretne s Jun Sok-jolom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:34