StoryEditor

Voľby prezidenta oslabili maďarskú vládu

09.06.2005, 00:00
Opozícii k tomu dopomohla nejednotnosť vládnej koalície, ktorá sa nedokázala dohodnúť na spoločnom kandidátovi a favoritku socialistickej strany Katalin Sziliovú koaliční liberáli od začiatku odmietali. Maďarským prezidentom sa tak mohol stať László Sólyom.

Maďarskej opozícii sa podaril husársky kúsok, keď presadila svojho kandidáta na post hlavy štátu, aj keď väčšinou v parlamente naďalej disponuje vládna koalícia. Opozícii k tomu dopomohla nejednotnosť vládnej koalície, ktorá sa nedokázala dohodnúť na spoločnom kandidátovi a favoritku socialistickej strany Katalin Sziliovú koaliční liberáli od začiatku odmietali. Maďarským prezidentom sa tak mohol stať László Sólyom.
Kandidát opozície pritom získal v prvom kole len zahanbujúcich 13 hlasov, keď jeho súperku podporilo 183 poslancov. Bol to dôsledok taktiky najsilnejšej opozičnej strany FIDESZ, ktorá sa v prvom kole voľby hlavy štátu nezúčastnila. Tým si FIDESZ otestoval svoje možnosti a v treťom kole porazil Sólyom o dva hlasy Sziliovú. Maďarskí politológovia to označujú za úplné zlyhanie koalície necelý rok pred parlamentnými voľbami. "Na koaličné strany to bude väčší dosah, než si samy pripúšťajú. Liberálom ich tvrdohlavý postoj nepomôže a nedávno omladené vedenie socialistickej strany utrpelo prvú, ale o to vážnejšiu porážku. Nevylučujem ani nemecký model vyhlásenia predčasných volieb," povedal v Maďarskej televízii politológ István Stumpf. Jeho kolega György Bencze predpokladá otrasy predovšetkým vo vnútri Maďarskej socialistickej strany. "Premiér Ferenc Gyurcsány a predseda strany István Hiller sľúbili, že v roku 2006 dovedú stranu k víťazstvu v parlamentných voľbách. Nedokázali však presadiť ani svojho prezidentského kandidáta. Na sobotu zvolali socialisti mimoriadny zjazd, ktorého výsledky je veľmi ťažké predpovedať," konštatoval. Politológ Miklós Gáspár Tamás považuje taktizovanie politických strán okolo voľby prezidenta za dôkaz, že ani jedna z nich nemá morálne právo viesť krajinu. "Platí to aj na koalíciu, aj na opozíciu. Ľuďom sa už politika hnusí. Zaslúžili by si lepších politikov," zdôraznil.
Denník Népszabadság v súvislosti s voľbou novej hlavy štátu konštatoval, že Sólyom zažil asi najhoršiu chvíľu vo svojom živote, keď v prvom kole dostal len ponižujúcich 13 hlasov. Denník pripomenul, že koaličné strany po prvý raz od zmeny režimu nedokázali presadiť do prezidentského kresla svojho kandidáta. Népszabadság upozornil, že ani opozícia nevyšla z voľby prezidenta s čistým štítom. "Po prvom kole FIDESZ pourážal menšiu koaličnú stranu Maďarské demokratické fórum, že tajne podporuje Sziliovú. Poslanci FIDESZ-u sa nezúčastnili v prvom kole voľby hlavy štátu, čím dostali budúceho prezidenta do nepríjemnej situácie," napísal denník. Denník Magyar Hírlap konštatoval, že Sólyom bol vhodnejším kandidátom na post hlavy štátu, než Sziliová. "Sólyom určite nebude straníckym prezidentom. Želáme si, aby bol prezidentom otvoreným pre všetkých," napísal denník.

01 - Modified: 2003-01-13 13:45:17 - Feat.: 0 - Title: Snehové jazyky až záveje v okrese Humenné 02 - Modified: 2003-01-13 13:45:33 - Feat.: 0 - Title: Zemiaková polievka s TOFU
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:25